Translate

Αγγελική (Radix Angelica sinesis)

Περπατώντας στην δροσερή Έδεσσα κατά το μήνα Οκτώβριο στο μικρό άλσος μετά το βυζαντινό γεφύρι,,στο ρυάκι θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα  άγγελο μεταμφιεσμένο. Δεν μιλώ για κάτι άλλο από την Αγγελική.

Η ρίζα του φυτού με βοτανικό τύπο «Radix Angelica sinesis», γνωστό και ως η κινέζικη αγγελική, Ντανγκ Γκούι ή Ντονγκ Γκουάϊ (Dang Gui ή Dong Quai) στα κινέζικα (chin : dāng guī 当归), είναι ένα πολύ γνωστό κινέζικο βότανο, που χρησιμοποιείται εκτενώς στις χώρες της Κίνας και της Κορέας, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σημειώνει ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει και τα 3 πόδια σε ύψος ενώ ανθίζει κατά τους μήνες Αύγουστο,Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.





To Dong Quai έχει επονομαστεί και σαν το γυναικείο τζίν-σενγκ καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από αιώνες κατά κύριο λόγο για τα γυναικεία ενοχλήματα. Οι ουσίες ονόματι lingustilides λέγεται ότι είναι υπεύθυνες για τη δράση του συμπεριλαμβάνοντας: την εξισορόπηση ορμονών στο γυναικείο ορμονικό σύστημα, έχει επίσης και αντισπασμωδικό αποτέλεσμα στους λείους μύες και κατά συνέπεια απαλύνει τις κράμπες(ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα). Συναντάται στην κόπωση, ευερεθιστικότητα και κυκλοθυμία. Στον ασταθή κύκλο και το προεμμηνορροισιακό σύνδρομο. [**]

Σε υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φώς του ηλίου και κατά συνέπεια να δημιουργήσει φλεγμονή του δέρματος και εξανθήματα. Δεν συγχορηγήται λοιπόν με άλλα βότανα που δυνητικά μπορεί να αυξήσουν την φωτοευαισθησία όπως το βότανο του Αγίου Ιωάννη( St John’s Wort ) ή αλλίως χελωνοβάλσαμο.
Αποφύγετε την λήψη με αντιπηκτικές αγωγές.[*]

Παρόλο που υπάρχει μικρή έρευνα στην χρήση του με άλλες ορμονικές αγωγές όπως οιστρογόνα, προγεστερόνες και αντισυλληπτικά, οι θεραπευτές συστήνουν να μη συγχορηγούνται με το βότανο αυτό για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών. Για τον ίδιο λόγο μην γίνει λήψη παράλληλα με άλλα αντιπηκτικά βότανα όπως, feverfew(Tanacetum parthenium), σκόρδο, πιπερόριζα, γκίνκο, τζίν-σενγκ, γλυκόριζα και μπαχάρι/κουρκούμι.



Η σκέτη ρίζα μπορεί να βραστεί και να διαποτιστεί με κρασί πριν την κατανάλωση.
Το βότανο με μορφή σκόνης είναι διαθέσιμο σε κάψουλες/ταμπλέτες των 500 η 600 mg.
Συνίσταται χρήση μέχρι και 1x6 φορές ημερησίως.
To βάμα με αναλογίες (1:5, 70% αλκοόλ ): 40 με 80 σταγόνες ( ισοδύναμα με 2 με 4 mL- μια κουταλιά του γλυκού είναι 5 mL ) 3 φορές ημερησίως.



Η φήμη της δράσης του Ντονγκ Γκουάϊ ως τονωτικό, έρχεται αμέσως μετά το Τζίνσεγκ, ενώ είναι επίσης πολύ γνωστό για την ιδιότητα του να ενδυναμώνει και να ενισχύει το αίμα. Το Ντονγκ Γκαϊ ή αλλιώς η αγγελική, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Ε, βιοτίνιης (βιταμίνη της οικογένιας Β), νικοτινικού οξέως, καροτίνης, σιτοστερόλης Β και άλλων στοιχείων.

Σε πειράματα που διεξήγαγαν επιστήμονες σε ζώα, διαπίστωσαν ότι ενδυναμώνει τα αντισώματα, ενώ επιδρά ως αναλγητικό και αντί-φλεγμονώδες. Στα ίδια πειράματα, παρατήρησαν επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τον σχηματισμό αθηροσκλήρωσης (πάθηση των αρτηριών που προέρχεται από αθήρωμα, δηλαδή από συσσώρευση λιποειδών ουσιών στον εσωτερικό χιτώνα των αρτηριών).




Λόγω της καταπραϋντικής του ιδιότητας, συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις γυναικείων αδιαθεσιών, όπως για παράδειγμα οι πόνοι κατά την εμμηνόρροια ενώ οι άντρες αντίστοιχα το προτιμούν ως δυναμωτικό για το αίμα και τους μυς.






Το Ντογκ Γκουαϊ, γενικότερα, θεωρείται σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ότι δρα ως αναζωογονητικό και τονωτικό του αίματος, με αξιόλογες ιδιότητες και σε περιπτώσεις κρυολογημάτων. Ενώ χρησιμοποιείται από πολλούς και σαν βοηθητικό του συκωτιού και του πεπτικού συστήματος. Εκτός των άλλων, λέγεται πως μειώνει την πίεση του αίματος, διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος από την στεφανιαία αρτηρία.

Παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με διάρροια και κοιλιακά φουσκώματα, καθώς και από άτομα με εκνευρισμό, νευρικότητα ή εξαιρετική αδυναμία διότι θα παρατείνει τα προβλήματα αυτά. Επίσης, δεν συνιστάται σε άτομα που αισθάνονται έξαψη ή που ιδρώνουν κατά την διάρκεια του ύπνου τους.



Το Ντονγκ Γκουάϊ, σε ότι αφορά στην καλή ποιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεχωρίζει από το μεγάλο και μακρύ μέγεθος, την λιπαρή και υγρή υφή του και τέλος από το χαρακτηριστικό άρωμα του.

Αριστερά φωτογραφία από το αλσύλιο στο κέντρο της Έδεσσας κάποιο Οκτωβριανό μεσημέρι. 


Το μέγεθός του αποδεικνύει για ακόμη μια φορά οτι ο μεγάλος πλούτος μπορεί να έρθει από από πολύ μικρά πράγματα.

Τα λευκά χρώματα από τα άνθη μαγεύουν και δένουν υπέροχα με το γύρω τοπίο. Ο ήχος δε από το ρυάκι σε παρασέρνει και μαζί του όλες τις σκέψεις και σε προσκαλεί για την επόμενη στάση τους καταρράκτες.







[*] Page RL 2nd, Lawrence JD. Potentiation of warfarin by dong quai. Pharmacother. 1999;19(7):870-876.
[**] Wyandt CM, Williamson JS. For physicians and pharmacists: a comprehensive overview of popular herbs, their pharmacologic activities and potential uses. In: Saltmarsh N, Falcon M, Micozzi MS, Bacchus AN, eds. Physician’s Guide to Alternative Medicine. Atlanta, GA: American Health Consultants; 1999:37-38.
Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν βρίσκεστε σε οποιαδήποτε αγωγή πρίν δοκιμάσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.