Πολλοί θα έχετε επισκεφτεί την Έδεσσα με τους λαλίστατους καταρράκτες και τα γάργαρα νερά. Σε αυτό τον περίπατο που κράτησε δύο χρόνια θα δούμε μαζί μια κρυφή διαδρομή των ατίθασων νερών της πόλης αυτής. Δεν είναι άλλη από τη συνοικία Βαρόσι.Μια διαδρομή μέσα στα τερτίπια του χρόνου, στη φθορά και την αναγέννηση.
Εδώ βρίσκει κανείς όχι μόνο τη γαλήνη, αλλά και χαρακτηριστικά απο συμπεριφορές που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Χαμόγελα, που νομίζεις ότι έχουν παρασυρθεί μαζί με τα νερά των καταρρακτών χαμένα κάπου στην κοιλάδα να ποτίζουν μνήμες. Αλλά είναι ακόμη εκεί και περιμένουν.
Μια επιστροφή στην απλότητα και την γαλήνη που αυτή προσφέρει. Αφήνοντας το τραγούδι των νερών να μας συντροφεύει.
Πριν λοιπόν βιαστείτε να απολαύσετε τους καταρράκτες, κάντε την απαραίτητη στάση στη συνοικία Βαρόσι και περπατήστε την διαδρομή. Η ανταμοιβή θα σας περιμένει και τα προκλητικά σοκάκια θα σας αποπλανήσουν σε περιπετειώδης ομορφιές.
Στον περίπατο αυτό σας αναφέρουμε την ιστορία της συνοικίας και δυο σημεία αναφοράς που δεν είναι άλλα από τα Ξενοδοχεία Βαρόσι και
Βαρόσι 4 εποχές.
Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί είναι πολύ μεγάλο, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει και να αποδράσετε μαζί μας.Καλό ταξίδι και καλές επιδρομές στη γλυκύτατη αυτή συνοικία.
Άποψη από μπαλκόνι του Βαρόσι 4 εποχές.
Η ιστορία του όπως την αποδίδει ο κύριος Κωνσταντίνος Γ Σταλίδης Φιλόλογος σε εργασία του, Έδεσσα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1999.
H Έδεσσα είχε καταληφθεί από τους Τούρκους το τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα μ.Χ και απελευθερώθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 1912.
Το Βαρόσι ήταν μια από τις τρεις Χριστιανικές συνοικίες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί κάτα τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην τότε τουρκοκρατούμενη Έδεσσα.Η λέξη με τη μορφή Βαρόσι ή Βαρόσια, πέρασε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε πολλά σημερινά κράτη, τα εδάφη των οποίων τότε βρίσκονταν μέσα στα διοικητικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα κα)
Στην Ελλάδα Χριστιανικές συνοικίες με το όνομα Βαρόσι, Βαρόσια εκτός από την Έδεσσα είχαν δημιουργηθεί και υπάρχουν μέχρι και σήμερα σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας (Γιανννιτσά, Καστοριά, Σέρρες, Τρίκαλα κα)Η λέξη Βαρόσι δεν είναι ελληνική.
Η λέξη Βαρόσι πέρασε στα κατακτημένα τότε εδάφη από την τουρκική λέξη varόş (=προάστειο), την οποία είχαν παραλάβει οι Τούρκοι από τους Ούγγρους. Στα ουγγρικά η λέξη varόş σημαίνει πόλη. Η ρίζα var- της λέξης var-όş είναι περσική και σημαίνει φρούριο, κάστρο, πύργος.
Θέα από το ξενοδοχείο Βαρόσι 4 εποχές
Στην Έδεσσα, η συνοικία Βαρόσι καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της πόλης. Από τη συνοικία αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα στην παλαιά του μορφή μόνο το βορειοανατολικό τμήμα της, σχεδόν μέχρι τους καταρράκτες, επειδή το νοτιανατολικό τμήμα της το είχαν πυρπολήσει οι Γερμανοί στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.
Δρομάκια απο τα ξενοδοχεία Βαρόσι 4 εποχές και Βαρόσι αντίστοιχα.
Διαδρομές
Βγαίνοντας από το παραδοσιακό ξενοδοχείο Βαρόσι περάστε από το παλαιό παρθεναγωγείο και την εκκλησία που βρίσκεται δίπλα.
Από το Βαρόσι 4 εποχές πηγαίνετε δεξιά και αμέσως το μονοπάτι δεξιά όπου ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε ένα βασιλικό τούνελ, όπου η φύση θα υποκλίνεται στο πέρασμά σας. Στο τέλος θα φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο της Έδεσσας που έχει επίσης ενδιαφέρον.
Επιστρέφοντας περάστε και από παλαιό Καναβουργείο.
Διαφορετικά ο δρόμος θα σας βγάλει μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στους περίφημους καταρράκτες. Θυμηθείτε να περάσετε από την εκκλησία του προφήτη Ηλία και το Ιερό ναό Αναστάσεως.
Απομεινάρια του χρόνου στα σκουριασμένα σίδερα που κάποτε κοκκίνιζαν από το φόρτο εργασίας.
Μετά το παραδοσιακό ξενοδοχείο Χαγιάτι θα κατευθυνθείτε προς το πνευματικό κέντρο της Πόλης.
Η Έδεσσα των τεσσάρων εποχών
Απόψη από το ξενοδοχείο Βαρόσι 4 εποχές.
Γαλήνιες νυκτερινές διαδρομές...
Η συνοικία από τον κάμπο.
Ο υπέροχος κάμπος της Έδεσσας με το φθινοπωρινό του πανωφόρι.
Μέρα η Νύχτα ... η συνοικία προσφέρει ασταμάτητα.
Ιερός Ναός Αναστάσεως οδεύοντας προς τους καταρράκτες.
Ο κάμπος της Έδεσσας από το πάρκο μετά τη συνοικία
Θυμηθείτε να δείτε τα αφιερώματα στα κοσμήματα της συνοικίας που είναι
και το παραδοσιακό ξενοδοχείο
Βαρόσι
"Είναι ένας δρόμος που σείεται και λυγιέται μέσα στον κάμπο και κατόπιν σκαρφαλώνει μέσα στα βουνά. Όμορφη πόλη. Τη βλέπεις και σαστίζεις, ποιος της τα ‘κανε τόσα λούσα και σαστίζεις! Από μακριά φαίνεται πλουσιοκόρη, μεγαλοπιασμένη, που δεν αφήνει ξυπόλυτο να τη ζυγώσει. Ίσα ίσα που είναι καταδεκτικιά και καλόγνωμη. Μη βλέπεις τα λούσα. Κρατάει από χωριάτες. Κι έτσι είναι. Γι αυτό είναι δροσερή σα χωριατοπούλα."
Μενέλαος Λουντέμης