Translate

Ελάφι


Ένα από τα πιο γλυκά και πιο όμορφα ζώα στο γήινο βασίλειο είναι το ελάφι. Δυσεύρετο λόγω της ευαίσθητης φύσης του αλλά και της εξαιρετικής του ακοής το καθιστά δύσκολο στην οποιαδήποτε επαφή με τον άνθρωπο.

Σε αυτή το τον περίπατο είχαμε την τύχη να δούμε μια μικρή οικογένεια και να κρατήσουμε στο φακό μας από μεγάλη απόσταση λίγη από τη φινέτσα και την απαλότητα τους.

Ας δούμε μαζί τα διακριτικά της όμορφης αυτής ύπαρξης και ας προσπαθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του να τα διαφυλάξουμε προστατεύοντάς το.
Είναι τόσο δύσκολο να ξεγελάσεις ένα ελάφι. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, μια ινδιάνικη παροιμία λέει πως

"
Όταν μια πευκοβελόνα πέφτει στο δάσος, 

ο αετός την βλέπει,
το ελάφι την ακούει,
και η αρκούδα τη μυρίζει." 


Σιγά ... μην και δε μας έπαιρνε γραμμή!

Με μεγάλη έκπληξη τα γλυκά αυτά  πλάσματα δεν έγιναν άνεμος,
πιθανόν ήταν ώρα του μεσημεριανού ή μπορεί και να μην αισθάνθηκαν ιδιαίτερη απειλή.
Ένα μικρό πλησιάζει με ανάλαφρα βηματάκια την οικογένειά του.
Η μητέρα ορθώνεται μπροστά στα μικρά της.


Συγκεντρωμένη δεν αφήνει το βλέμμα από την μεριά μας.Ας δούμε λίγα για τον συμβολισμό του αρχίζοντας πρώτα από την πατρίδα μας και συγκεκριμένα από τους άθλους του Ηρακλή, ένας εκ των οποίων ήταν το χρυσοκέρατο ελάφι της Αρτέμιδος.


Κατά τη μυθολογία αλλά και την συμβολική το ελάφι σχετίζεται με τη διάνοια ενώ τα κέρατα του ελαφιού αποτελούν την κορωνίδα που είναι η ανώτερη γνώση.

Σε αυτό τον άθλο ο Ηρακλής δε χρησιμοποιεί τη ρώμη του αλλά την υπομονή και τη διακριτικότητα.  Και αυτό γιατί το ελάφι είναι πολύ ευαίσθητο από τη φύση του.

Εδώ κρύβεται και ένα μήνυμα οτι τα δώρα της γνώσης, μπορούν να αποκτηθούν μέσα από πράξεις που παρουσιάζουν αρετές όπως η αγάπη, η ευγένεια, η φροντίδα, η προστασία, η διακριτικότητα, η στοργή και το συναίσθημα πόσο μάλλον η μυϊκή δύναμη...

Όντας λοιπόν αγνοί και καθαροί μπορούμε χωρίς προσπάθεια να λάβουμε τα δώρα της γνώσης. 

Και σε άλλες παραδόσεις το ελάφι ταυτίζεται με την ευσέβεια και το θρησκευτικό ζήλο, το διαλογισμό την πραότητα και την ευγένεια.Λέγεται ότι ακόμη και στη γλώσσα των ονείρων το ελάφι συμβολίζει την ανύψωση και μεσολαβεί μεταξύ ουρανού και γης.


Mε την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια ιδιαίτερη ιστορία με την οποία θα κλείσουμε αυτή τη γνωριμία με το γλυκύτατο αυτό ζώο...


Ο Βούδας τριγυρνούσε στον κόσμο για να συναντήσει όσους αυτοαποκαλούνταν μαθητές του, και να τους μιλήσει για την αλήθεια.

Στο πέρασμα του, οι άνθρωποι που πίστευαν στο λόγο του έτρεχαν κατά εκατοντάδες να τον ακούσουν, να τον αγγίξουν ή να τον δουν, σίγουρα για μία και μοναδική φορά στη ζωή τους.

Τέσσερις μοναχοί που έμαθαν ότι ο Βούδας θα βρισκόταν στην πόλη Βαάλι, φόρτωσαν τα μουλάρια τους και ξεκίνησαν το ταξίδι που θα διαρκούσε, αν όλα πήγαιναν καλά, κάμποσες εβδομάδες.

Ο ένας δεν ήξερε καλά το δρόμο για το Βαάλι και ακολουθούσε τους άλλους.

Ύστερα από τρεις μέρες πορεία τούς έπιασε μεγάλη καταιγίδα. Οι μοναχοί έτρεξαν ν' αναζητήσουν καταφύγιο σ' ένα χωριό, ώσπου να περάσει η καταιγίδα.

0 τελευταίος, όμως, δεν έφτασε στον οικισμό και αναγκάστηκε να καταφύγει στο σπίτι ενός βοσκού, στα περίχωρα. Ο βοσκός τού πρόσφερε ρούχα, στέγη και φαγητό για να περάσει τη νύχτα.

Το επόμενο πρωί, όταν ο μοναχός ετοιμαζόταν να φύγει, πήγε ν' αποχαιρετήσει το βοσκό. Όταν πλησίασε στο μαντρί είδε ότι με την καταιγίδα τα πρόβατα είχαν σκορπίσει κι ο βοσκός πάσχιζε να τα συγκεντρώσει.

Ο μοναχός σκέφτηκε ότι οι συνταξιδιώτες του θα έφευγαν την ώρα εκείνη από το χωριό και αν δεν έκανε γρήγορα θα απομακρύνονταν πολύ. Όμως, δεν μπορούσε να συνεχίσει το δρόμο του αφήνοντας το βοσκό στην τύχη του ύστερα από τη φιλοξενία που του είχε προσφέρει. Έτσι αποφάσισε να μείνει, ώσπου και οι δύο κατάφεραν να μαζέψουν πάλι το κοπάδι.

Έτσι πέρασαν τρεις μέρες. Μετά, πήρε πάλι το δρόμο όσο πιο γρήγορα μπορούσε μήπως προλάβει τους συντρόφους του.

Ακολουθώντας τα ίχνη τους, έφτασε σ' ένα αγρόκτημα για να προμηθευτεί νερό.

Μια γυναίκα τού έδειξε πού ήταν το πηγάδι και ζήτησε συγνώμη που δεν μπορούσε να τον βοηθήσει γιατί δούλευε στη σοδειά... Ενώ ο μοναχός πότιζε τα μουλάρια του και γέμιζε τα ασκιά του με νερό, η γυναίκα τού εξήγησε ότι, μετά το θάνατο του άντρα της, δυσκολεύονταν πολύ εκείνη και τα παιδιά της να μαζέψουν τη σοδειά προτού χαλάσει.

Ο άνθρωπος κατάλαβε ότι η γυναίκα δεν θα τελείωνε τη συγκομιδή εγκαίρως, ήξερε όμως ότι αν έμενε να τη βοηθήσει θα έχανε τα ίχνη και δε θα βρισκόταν στο Βαάλι όταν θα έφτανε στην πόλη ο Βούδας.

«Θα τον δω λίγες μέρες αργότερα» σκέφτηκε, αφού ήξερε ότι ο Βούδας θα έμενε μερικές βδομάδες στο Βαάλι.

Η συγκομιδή πήρε τρεις εβδομάδες, κι όταν τελείωσε η δουλειά, ο μοναχός συνέχισε την πορεία του.

Στο δρόμο έμαθε ότι ο Βούδας δεν βρισκόταν πια στο Βαάλι κι ότι είχε φύγει για ένα άλλο χωριό, βορειότερα.

Ο μοναχός άλλαξε πορεία και τράβηξε προς το άλλο χωριό.

Θα είχε φτάσει εγκαίρως, έστω και μόνο για να τον δει, αν στο δρόμο δεν αναγκαζόταν να σώσει ένα ζευγάρι γερόντια που τους είχε παρασύρει το ποτάμι και δίχως τη βοήθεια του θα είχαν πνιγεί σίγουρα. Όταν οι γέροι συνήλθαν, ξαναπήρε το δρόμο του ξέροντας ότι ο Βούδας θα συνέχιζε το ταξίδι...

Είκοσι χρόνια πέρασε ο μοναχός ακολουθώντας το Βούδα... Κάθε φορά που τον πλησίαζε, κάτι συνέβαινε και καθυστερούσε. Πάντοτε βρισκόταν κάποιος που είχε ανάγκη και, δίχως να το ξέρει, έκανε το μοναχό να χασομερήσει.

Τελικά, έμαθε ότι ο Βούδας είχε αποφασίσει να πάει να πεθάνει στην πόλη όπου γεννήθηκε.


«Αυτή τη φορά» είπε μέσα του, «είναι η τελευταία μου ευκαιρία. Αν δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να έχω δει τον Βούδα, δεν μπορώ να αποσπαστώ από την πορεία. Τίποτα τώρα δεν είναι πιο σημαντικό από το να δω το Βούδα προτού πεθάνει. Ύστερα θα έχω χρόνο να βοηθήσω όλους τους άλλους.»

Και με το τελευταίο μουλάρι του και ελάχιστες προμήθειες, ξανατράβηξε το δρόμο του.

Μια μέρα προτού φτάσει στο χωριό έπεσε σχεδόν επάνω σ' ένα πληγωμένο ελάφι, στη μέση του δρόμου. Το φρόντισε, του έδωσε νερό και κάλυψε τις πληγές του με φρέσκο πηλό. Το ελάφι λαχάνιαζε προσπαθώντας ν' ανασάνει με δυσκολία, ο αέρας δεν του έφτανε.

«Κάποιος πρέπει να μείνει μαζί του» σκέφτηκε, «για να μπορέσω να συνεχίσω το δρόμο μου.» Μα δεν υπήρχε κανένας εκεί.

Με μεγάλη τρυφερότητα, έβαλε το ζώο κοντά σε κάτι βράχια για να συνεχίσει την πορεία του. Του άφησε νερό και φαγητό κοντά στο στόμα του και σηκώθηκε να φύγει.

Έκανε μονάχα δύο βήματα όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να παρουσιαστεί μπροστά στο Βούδα γνωρίζοντας, στο βάθος της καρδιάς του, ότι είχε αφήσει μόνο του ένα ανυπεράσπιστο ετοιμοθάνατο...

Έτσι, ξεφόρτωσε το μουλάρι κι έμεινε εκεί να φροντίσει το ζωάκι. Ξενύχτησε δίπλα του σαν να ήταν παιδί. Του έδινε νερό στο στόμα και του έβαζε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο.

Τα ξημερώματα, το ελάφι είχε συνέλθει.

Ο μοναχός σηκώθηκε, κάθισε σ' ένα απόμερο σημείο κι έκλαψε... Τελικά, είχε χάσει και την τελευταία του ευκαιρία.

«Τώρα πια ποτέ δεν θα σε δω» είπε με δυνατή φωνή.


«Μη συνεχίζεις να με ψάχνεις» του είπε μια φωνή πίσω του. «Ήδη με βρήκες.»

Ο μοναχός γύρισε πίσω και είδε το ελάφι να κυκλώνεται από φως και να παίρνει τη στρογγυλεμένη μορφή του Βούδα.

«Θα με έχανες αν με άφηνες να πεθάνω απόψε τη νύχτα, για να έρθεις να με βρεις στο χωριό μου... Κι όσο για το θάνατο μου, μην ανησυχείς.


 Ο Βούδας δεν μπορεί να πεθάνει όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα, που είναι ικανοί να με ακολουθούν για χρόνια, θυσιάζοντας τις επιθυμίες τους για τις ανάγκες των άλλων. 
Αυτό είναι ο Βούδας. 

Ο Βούδας είναι μέσα σου.»Απόσπασμα από το βιβλίο του Jorge Bucay με τίτλο «Να σου πω μια ιστορία»
Με αφορμή το θέμα επίσης σας προτείνουμε και ένα άκρως διδακτικό μυθιστόρημα από τη          Λίλα Δασκαλάκη με τίτλο Έλαφος-Ελαφίνα.

Απρίλιος 2009
Aκολουθήστε τους φυσιολατρικούς μας περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.