Πράγα... ένα από τα στολίδια της Ευρώπης! Πέρα από το τσουχτερό κρύο και τις τιμές η πόλη διαθέτει ένα υπέρογκο πολιτισμικό πλούτο, ικανό να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Γνωστή για το κάστρο της, τη γέφυρα του Καρόλου, το αστρονομικό ρολόι, το μαύρο θέατρο, τα αριστουργήματα Μποεμίας τα ρομαντικά της πλακόστρωτα...
Ακολουθήστε μας σε αυτόν το χειμωνιάτικο περίπατο, στα χρώματα και τις ομορφιές αυτής της υπέροχης πόλης.
Η καρδιά της Πράγας είναι η Παλιά Πόλη και η κεντρική πλατεία της. Τον 11ο αιώνα, οι οικισμοί γύρω από το Κάστρο επεκτάθηκαν στη δεξιά όχθη του Μολδάβα.
Ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Πράγας είναι το Παλαιό Δημαρχείο, που ιδρύθηκε το 1338, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης του Λουξεμβούργου έδωσε την άδεια να δημιουργηθεί δημοτικό συμβούλιο.
Με το πέρασμα των αιώνων, αρκετά παλιά σπίτια συνενώθηκαν, έτσι σήμερα, το Δημαρχείο αποτελείται από μια σειρά γοτθικών και αναγεννησιακών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τους ναζί κατά την Εξέγερση της Πράγας, το 1945.
. Σκοπός του ρολογιού δεν ήταν να λέει την ακριβή ώρα, αλλά να μιμείται τις υποτιθέμενες τροχιές του Ήλιου και της Σελήνης γύρω από τη Γη. Ο δείκτης του Ήλιου, που σημαίνει την ώρα, στην πραγματικότητα καταγράφει τρία διαφορετικά είδη χρόνου.
Ο εξωτερικός δακτύλιος με τους μεσαιωνικούς αραβικούς αριθμούς δείχνει την "παλιά ώρα της Βοημίας", κατά την οποία η μέρα των 24 ωρών άρχιζε να μετράει από τη Δύση του ηλίου. Ο δακτύλιος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει την ώρα όπως την ξέρουμε. Το γαλάζιο τμήμα της πλάκας αντιπροσωπεύει το ορατό μέρος του ουρανού.
Αυτό χωρίζεται σε 12 τμήματα. Στη λεγόμενη βαβυλωνιακή περίοδο, η μέρα χωριζόταν σε 12 ώρες κυμαινόμενης διάρκειας, ανάλογα με το αν ήταν καλοκαίρι ή χειμώνας. Το ρολόι δείχνει επίσης την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης στα 12 ζώδια, τα οποία έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Πράγας κατά το 16ο αιώνα.
Η περιοχή απέκτησε προνόμια πόλης το 13ο αιώνα και το 1338 χτίστηκε εδώ Δημαρχείο. Αυτό και άλλα μεγάλα κτίρια, όπως το Ανάκτορο Κλαμ-Γκάλας, αντανακλούν τη σημασία της Παλαιάς Πόλης.
Σημαντικό μέρος της ιστορίας της Πράγας αντανακλάται στα κτίρια γύρω από την πλατεία της Παλιάς Πόλης. Στη βόρεια πλευρά δεσπόζει η λευκή πρόσοψη της μπαρόκ εκκλησίας του Αγίου Νικολαόυ, ενώ στην ανατολική υπάρχουν δύο υπέροχα δείγματα αρχιτεκτονικής: το Ανάκτορο της Πέτρινης Καμπάνας, ένα αναστηλωμένο γοτθικό ανάκτορο, και το ροκοκό Ανάκτορο Γκολτς-Κίνσκι.
Το ημικύκλιο συμπληρώνει μια σειρά κτιρίων με προσόψεις σε απαλά χρώματα. Μια σειρά πολύχρωμων σπιτιών ρομαντικού ή γοτθικού ρυθμού, με εντυπωσιακά εμβλήματα, κοσμεί τη νότια πλευρά της Παλιάς Πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τετράγωνο μεταξύ των οδών Σέλετνα και Τσέλετσνα. Η πλατεία αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό σημείο της πόλης.
Επί αιώνες, η οδός Καρόλου ήταν ο κύριος δρόμος που διέσχιζε την Παλιά Πόλη. Σήμερα είναι γεμάτη καταστήματα και σπίτια με αναγεννησιακές και μπαρόκ προσόψεις. Το 17ο αιώνα, οι Ιησουίτες αγόρασαν μια μεγάλη περιοχή στη βόρεια πλευρά της οδού, για να στεγάσουν εκεί το συγκρότημα του Πανεπιστημίου Κλεμεντίμιουμ.
Σήμερα, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου, πολλά από τα αγάλματα της γέφυρας είναι αντίγραφα. Τα αυθεντικά φυλάσσονται στο Λαπιντάριουμ και το Εθνικό Μουσείο.Ο γοτθικός Πύργος της Γέφυρας της Παλιάς Πόλης είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια στο είδος του. Όσο ήρεμος και ρομαντικός και αν φαίνεται, ο ποταμός Μολδάβας, δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμος όσο φαίνεται σήμερα. Η μανία σε συνδυασμό με την δύναμη των βροχών πολλές φορές πλημμύριζε και κατέστρεφε τις γέφυρες που έχτισαν οι άνθρωποι από πάνω του.
Η γέφυρα του Καρόλου έχει πολλές φορές πέσει θύμα πλημμύρων και άλλων φυσικών ή ανθρώπινων καταστροφών. Παρ' όλα αυτά ακόμα στέκεται και θα μείνει σύμβολο της Πράγας για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. Στο μέρος όπου τώρα στέκεται η γέφυρα, κάποτε υπήρχε μια ξύλινη γέφυρα που καταστράφηκε από πλημμύρες τον 11ο αιώνα.
Η γέφυρα τελείωσε το 1402 και μέχρι το 1870 ονομαζόταν Πέτρα ή Γέφυρα της Πράγας. Στη Πέτρινη γέφυρα γίνονταν οι μεσαιωνικοί αγώνες. Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα και προστατεύεται από τρεις πύργους. Τη διακοσμούν 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα σε στυλ μπαρόκ, σχεδόν από το 1700.
Η κατασκευή της μαγικής γέφυρας άρχισε από τον Master Otto και συνεχίστηκε από τον αγαπημένο κατασκευαστή και αρχιτέκτονα του Καρόλου, Peter Parler.Τα γνήσια αγάλματα βρίσκονται στο Lapidary, τα αγάλματα στη γέφυρα του Καρόλου είναι αντίγραφα. Το πρώτο άγαλμα - του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ - που προστέθηκε το 1683, ήταν εμπνευσμένο από τα αγάλματα του Μπερνίνι στη Γέφυρα των Αγγέλων της Ρώμης.
Ο σταυρός που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα λέγεται οτι εκπληρώνει ευχές. Οι πιστοί τον ακουμπούν με το χέρι τους κειτώντας τον ποταμό και η επιθυμία τους θα πραγματοποιηθεί.
Η ιστορία του κάστρου της Πράγας εντάσσεται στην ιστορία της Πράγας και της Χριστιανοσύνης στην Τσεχία. Το κάστρο ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Μποριβόι. Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του πάνω από τον Μολδάβα, σύντομα έγινε το επίκεντρο των εδαφών που κυβερνούσαν οι Πρεμυολίδες. Στα εντός των τειχών κτήματα περιλαμβάνονταν ένα ανάκτορο, τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι.
Οι εργασίες για τον Καθεδρικό, το σημαντικότερο οροθέσιο της Πράγας, ξεκίνησαν το 1344 με εντολή του Καρόλου Δ'. Ο πρώτος αρχιτέκτονας του Αγίου Βίτου ήταν ο Γάλλος Ματίας του Αράς. Μετά το θάνατο του ανέλαβε το έργο ο Σουηδός Πέτερ Πάρλερ. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τους Χουσιτικούς πολέμους.
Τελικά, ο Καθεδρικός ολοκληρώθηκε από αρχιτέκτονες και ζωγράφους του 19ου και του 20ου αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί τα κοσμήματα του Στέμματος και τον τάφο του «αγαθού βασιλιά» Βεγκεσλάου.
Με μια βόλτα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου θα έρθετε σε επαφή με ιστορία χιλίων χρόνων. Μπείτε από τη δυτική είσοδο για να δείτε μερικά από τα καλύτερα στοιχεία σύγχρονου, νεογοτθικού ρυθμού.
Στη συνέχεια, περάστε από τα παρεκκλήσια, για να ρίξετε μια ματιά στα θρησκευτικά αντικείμενα, όπως τα λείψανα των αγίων και τα έργα τέχνης από αναγγενησιακούς πίνακες μέχρι μοντέρνα αγάλματα. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να θαυμάσετε το διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους Παρεκκλήσιο του Αγίου Βενκέσλαου. Στο δυτικό μέρος υπάρχει επίσης, η επίσημη κύρια είσοδος του Ναού. Αυτό το μέρος του Ναού είναι το πιο καινούργιο, χτίστηκε στο τέλος 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.
Η δυτική πλευρά του ναού χαρακτηρίζεται από δύο ψηλούς πύργους και το Ροζ Παράθυρο.
Ο κατασκευαστής αυτού του παραθύρου, Frantisek Kysela, εμπνεύστηκε από παλιά γοτθικά παράθυρα που βρίσκονται σε καθεδρικούς ναούς στο Παρίσι. Υπάρχουν τέσσερις μορφές στις βάσεις των παραθύρων, δύο σε κάθε μεριά. Αντιπροσωπεύουν σημαντικούς ανθρώπους στην καινούργια ανακατασκευή του ναού.
Και η σύγχρονη πόλη όμως βάζει τα καλύτερα δυνατά να συνεχίσει τον δρόμο της ομορφιάς της παλαιάς πόλης...
Από όποια γωνία και να σταθεί κάποιος η θέα πάντα ανταμείβει.
Ο Δάσκαλος Γιαν Χους (εξελλ. σε Ιωάννης Ούσσιος) υπήρξε πρόδρομος του προτεσταντικού κινήματος, και άσκησε ισχυρή επιρροή στην κεντρική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου. Όσοι ασπάζονταν τις θέσεις του Χους αποκλήθηκαν "Ουτρακβίτες ή «Χουσίτες ή Ουσσίτες». Οι Χουσιτικοί ή Ουσσιτικοί Πόλεμοι (1419-1436) οδήγησαν στις συμφωνίες της Βασιλείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεταρρυθμισμένη εκκλησία στο Βασίλειο της Βοημίας, σχεδόν έναν αιώνα προτού να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλωθεί το κίνημα του Λουθηρανισμού.
Το εκτενές συγγραφικό έργο του Χους απέκτησε προεξέχουσα θέση στην ιστορία της τσεχικής λογοτεχνίας. Είναι επίσης, υπεύθυνος για την εισαγωγή της χρήσης των διακριτικών (ειδικά το χάτσεκ) στην τσεχική ορθογραφία, προκειμένου να αντιπροσωπευθεί κάθε ήχος από ένα ενιαίο σύμβολο.
Σήμερα, ένα άγαλμα του Γιαν Χους στέκεται στη παλαιά πόλη της Πράγας, ενώ η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιουλίου, επέτειο της εκτέλεσής του, και αποτελεί επίσημη αργία στην Τσεχία.
Η Αλήθεια είναι ο υπέρτατος κατακτητής.
Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.
Πηγές ;
www.newsfinder.org
www.pamediakopes.gr
Great Stories in Czech History by Petr Cornej , Prah 2005 ISBN: 80-7252-111-X
http://www.prague-city.cz
http://www.czlist.cz
http://www.pragueexperience.com
http://www.prague-info.cz
Ακολουθήστε μας σε αυτόν το χειμωνιάτικο περίπατο, στα χρώματα και τις ομορφιές αυτής της υπέροχης πόλης.
Σιωπηλή ομίχλη σκεπάζει τις ομορφιές της Πράγας.
Αρχίζοντας από τα απομεινάρια ενός τράμ ξεκινούμε για ένα ακόμη ταξίδι στο χρόνο...
Η καρδιά της Πράγας είναι η Παλιά Πόλη και η κεντρική πλατεία της. Τον 11ο αιώνα, οι οικισμοί γύρω από το Κάστρο επεκτάθηκαν στη δεξιά όχθη του Μολδάβα.
Κάθε στιγμή είναι ένα μοναδικά απολαυστικό διάλειμμα, μέ η χωρίς τροφή.
Τα ερεθίσματα χορταίνουν τον λαίμαργο ταξιδιώτη.
Η πόλη εργάζεται όλη τη μέρα. Τόσο οι ανθρώποι της όσο και τα φαντάσματά της...
Αστρονομικό ρολόι και παλαιό δημαρχείο
Ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Πράγας είναι το Παλαιό Δημαρχείο, που ιδρύθηκε το 1338, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης του Λουξεμβούργου έδωσε την άδεια να δημιουργηθεί δημοτικό συμβούλιο.
Με το πέρασμα των αιώνων, αρκετά παλιά σπίτια συνενώθηκαν, έτσι σήμερα, το Δημαρχείο αποτελείται από μια σειρά γοτθικών και αναγεννησιακών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τους ναζί κατά την Εξέγερση της Πράγας, το 1945.
Ένα μέρος του κτιρίου καταστράφηκε τις τελευταίες μέρες του Β' Παγκοσμίου πολέμου το 1945.
Μετά από ανακατασκευή, μοιάζει με δύο κτίρια ενωμένα σε ένα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το μέρος που φαίνεται πιο καινούργιο είναι στην πραγματικότητα το πιο παλιό.
Ο πύργος του Δημαρχείου, ύψους 69,5 μέτρων, χτίστηκε το 14ο αιώνα και το 15ο αιώνα και του δόθηκε μια νεογοτθική μορφή.
Σήμερα είναι ανοικτό για τους τουρίστες και προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα στην πόλη. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε στο δημαρχείο στις αρχές του 15ου αιώνα. Το 1490 κατασκευάστηκε ξανά από έναν ωρολογοποιό ονόματι Χάνους.
Από τότε το ρολόι επισκευάστηκε αρκετές φορές, αλλά ο μηχανισμός του που λειτουργεί μέχρι σήμερα τελειοποιήθηκε από τον Γιαν Ταμπόρσκι το 1552 με 1572. Το κυρίαρχο στοιχείο που προσελκύει πλήθος θεατών κάθε ώρα στο ρολόι του πύργου είναι η παρέλαση των 12 αποστόλων. Αρχικά, η μορφή του θανάτου, ο σκελετός δεξιά του ρολογιού, τραβάει το σκοινί που κρατάει στο δεξί του χέρι.
Στο αριστερό του χέρι κρατάει μια κλεψύδρα, την οποία υψώνει και αναποδογυρίζει. Τότε ανοίγουν δύο παράθυρα και οι 12 Απόστολοι κινούνται αργά, σχηματίζοντας κύκλο με επικεφαλής τον 'Αγιο Πέτρο. Στο τέλος αυτή της επίδειξης, ακούγεται ένας πετεινός και το ρολόι σημαίνει την ώρα. Οι υπόλοιπες μηχανικές φιγούρες είναι ένας Τούρκος που κουνάει το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη, η Ματαιοδοξία που κοιτάζεται στον καθρέφτη και η Απληστία, η οποία παρουσιάζεται σύμφωνα με το μεσαιωνικό στερεότυπο, ως Εβραίος τοκογλύφος. Η άποψη του ωρολογοποιού ήταν ότι στο κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται η Γη.
. Σκοπός του ρολογιού δεν ήταν να λέει την ακριβή ώρα, αλλά να μιμείται τις υποτιθέμενες τροχιές του Ήλιου και της Σελήνης γύρω από τη Γη. Ο δείκτης του Ήλιου, που σημαίνει την ώρα, στην πραγματικότητα καταγράφει τρία διαφορετικά είδη χρόνου.
Ο εξωτερικός δακτύλιος με τους μεσαιωνικούς αραβικούς αριθμούς δείχνει την "παλιά ώρα της Βοημίας", κατά την οποία η μέρα των 24 ωρών άρχιζε να μετράει από τη Δύση του ηλίου. Ο δακτύλιος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει την ώρα όπως την ξέρουμε. Το γαλάζιο τμήμα της πλάκας αντιπροσωπεύει το ορατό μέρος του ουρανού.
Αυτό χωρίζεται σε 12 τμήματα. Στη λεγόμενη βαβυλωνιακή περίοδο, η μέρα χωριζόταν σε 12 ώρες κυμαινόμενης διάρκειας, ανάλογα με το αν ήταν καλοκαίρι ή χειμώνας. Το ρολόι δείχνει επίσης την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης στα 12 ζώδια, τα οποία έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Πράγας κατά το 16ο αιώνα.
Το 1901 αναφέρεται για πρώτη φορά η λειτουργία αγοράς στη σημερινή τοποθεσία της Πλατείας της Παλιάς Πόλης (Στάρομέτσκε νάμεστι). Σπίτια και εκκλησίες κτίστηκαν χωρίς σχέδιο γύρω από αυτή την πλατεία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν πολλοί δρόμοι που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Μνημείο Γιαν Χους στο κέντρο της παλαιάς πόλης.
Οι βίαιες εκπαραθυρώσεις ακόμη στοιχειώνουν την όμορφη αυτή πόλη, εκ των οποίων εκείνη στις 23 Μαΐου 1618, προκάλεσε τον Τριακονταετή Πόλεμο, όπου προτεστάντες ηγέτες πέταξαν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Το πλακόστρωτο στα σοκάκια γυρίζει πίσω το χρόνο σε άλλες εποχές...
Church of our Lady before Tyn
Η περιοχή απέκτησε προνόμια πόλης το 13ο αιώνα και το 1338 χτίστηκε εδώ Δημαρχείο. Αυτό και άλλα μεγάλα κτίρια, όπως το Ανάκτορο Κλαμ-Γκάλας, αντανακλούν τη σημασία της Παλαιάς Πόλης.
Ένα ζεύγος αλόγων, προκαλεί με τα χάδια του περαστικούς για μια ρομαντική βόλτα στην παλαιά πόλη.
Το ημικύκλιο συμπληρώνει μια σειρά κτιρίων με προσόψεις σε απαλά χρώματα. Μια σειρά πολύχρωμων σπιτιών ρομαντικού ή γοτθικού ρυθμού, με εντυπωσιακά εμβλήματα, κοσμεί τη νότια πλευρά της Παλιάς Πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τετράγωνο μεταξύ των οδών Σέλετνα και Τσέλετσνα. Η πλατεία αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό σημείο της πόλης.
Church of our Lady before Tyn
Σήμερα υπάρχει εδώ ένα κέντρο τουριστικών πληροφοριών, καθώς και πολλά εστιατόρια, καφέ, καταστήματα και αίθουσες τέχνης. Οι στενοί δρόμοι κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου ακολουθούν το μεσαιωνικό σχέδιο της πόλης.
Επί αιώνες, η οδός Καρόλου ήταν ο κύριος δρόμος που διέσχιζε την Παλιά Πόλη. Σήμερα είναι γεμάτη καταστήματα και σπίτια με αναγεννησιακές και μπαρόκ προσόψεις. Το 17ο αιώνα, οι Ιησουίτες αγόρασαν μια μεγάλη περιοχή στη βόρεια πλευρά της οδού, για να στεγάσουν εκεί το συγκρότημα του Πανεπιστημίου Κλεμεντίμιουμ.
Η γέφυρα του Καρόλου
Το πιο γνωστό μνημείο της Πράγας, που τώρα πια βρίθει από πάγκους μικροπωλητών, συνδέει την Παλιά Πόλη με το Μικρό Μέρος. Προτού πεζοδρομηθεί, από εδώ μπορούσαν να περάσουν τέσσερις άμαξες συγχρόνως.
Σήμερα, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου, πολλά από τα αγάλματα της γέφυρας είναι αντίγραφα. Τα αυθεντικά φυλάσσονται στο Λαπιντάριουμ και το Εθνικό Μουσείο.Ο γοτθικός Πύργος της Γέφυρας της Παλιάς Πόλης είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια στο είδος του. Όσο ήρεμος και ρομαντικός και αν φαίνεται, ο ποταμός Μολδάβας, δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμος όσο φαίνεται σήμερα. Η μανία σε συνδυασμό με την δύναμη των βροχών πολλές φορές πλημμύριζε και κατέστρεφε τις γέφυρες που έχτισαν οι άνθρωποι από πάνω του.
Τη θέση της πήρε η γέφυρα Judith, μετά από παραγγελία του Wenceslas I (η γέφυρα πήρε το όνομα της από την γυναίκα του) και ήταν η πρώτη πέτρινη γέφυρα που ένωνε τις τράπεζες Vltava. Η γέφυρα κατέρρευσε μετά από πλημμύρα το 1342.
Η κατασκευή της γέφυρας του Καρόλου χρονολογείται από τη βασιλεία του Καρόλου IV, βασιλιά της Βοημίας και Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Λέγεται πως χρησιμοποιήθηκαν κροκάδια αυγών για να δυναμώσουν οι ενώσεις των πετρών.
Η γέφυρα του Καρόλου έχει πολλές φορές πέσει θύμα πλημμύρων και άλλων φυσικών ή ανθρώπινων καταστροφών. Παρ' όλα αυτά ακόμα στέκεται και θα μείνει σύμβολο της Πράγας για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. Στο μέρος όπου τώρα στέκεται η γέφυρα, κάποτε υπήρχε μια ξύλινη γέφυρα που καταστράφηκε από πλημμύρες τον 11ο αιώνα.
Η γέφυρα τελείωσε το 1402 και μέχρι το 1870 ονομαζόταν Πέτρα ή Γέφυρα της Πράγας. Στη Πέτρινη γέφυρα γίνονταν οι μεσαιωνικοί αγώνες. Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα και προστατεύεται από τρεις πύργους. Τη διακοσμούν 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα σε στυλ μπαρόκ, σχεδόν από το 1700.
Η κατασκευή της μαγικής γέφυρας άρχισε από τον Master Otto και συνεχίστηκε από τον αγαπημένο κατασκευαστή και αρχιτέκτονα του Καρόλου, Peter Parler.Τα γνήσια αγάλματα βρίσκονται στο Lapidary, τα αγάλματα στη γέφυρα του Καρόλου είναι αντίγραφα. Το πρώτο άγαλμα - του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ - που προστέθηκε το 1683, ήταν εμπνευσμένο από τα αγάλματα του Μπερνίνι στη Γέφυρα των Αγγέλων της Ρώμης.
Ο σταυρός που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα λέγεται οτι εκπληρώνει ευχές. Οι πιστοί τον ακουμπούν με το χέρι τους κειτώντας τον ποταμό και η επιθυμία τους θα πραγματοποιηθεί.
Είτε μέρα, είτε νύχτα η γέφυρα φροντίζει να είναι πάντα στα καλύτερά της.
Charles meets Charles
Αγαλμα του Καρόλου στην αρχή της γέφυρας που αγγίζει τον εαυτό του σε αντίστοιχο άγαλμα στην κορυφή πλησίον κτηρίου.
Οι δυο περίφημοι πλανόδιοι μουσικοί που ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα με τις γλυκές μελωδίες τους.
Η ιστορία του κάστρου της Πράγας εντάσσεται στην ιστορία της Πράγας και της Χριστιανοσύνης στην Τσεχία. Το κάστρο ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Μποριβόι. Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του πάνω από τον Μολδάβα, σύντομα έγινε το επίκεντρο των εδαφών που κυβερνούσαν οι Πρεμυολίδες. Στα εντός των τειχών κτήματα περιλαμβάνονταν ένα ανάκτορο, τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι.
Γύρω στο 1320, στην εξωτερική πλευρά του τείχους ιδρύθηκε η πόλη Χράτσανι.
Το κάστρο ανοικοδομήθηκε πολλές φορές, όπως κατά τη βασιλεία του Καρόλου Δ' και του Βλαδίσλαου Γιαγκελόν. Μετά την πυρκαγιά του 1541, τα κατεστραμμένα κτίρια ξαναχτίστηκαν σε αναγεννησιακό ρυθμό. Το κάστρο έφτασε στο ζενίθ της ακμής του την περίοδο της βασιλείας του Ροδόλφου Β'. Κάθε ώρα γίνεται εδώ αλλαγή φρουράς, ενώ ειδικά το μεσημέρι η τελετή περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μουσικής μπάντας. Από το 1918 εδώ είναι η έδρα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρά τις πυρκαγιές και τις εισβολές, στο Κάστρο της Πράγας σώζονται εκκλησίες, παρεκκλήσια, αίθουσες και πύργοι - από το μεγαλοπρεπή γοτθικό Καθεδρικό του Αγίου Βίτου έως τα αναγεννησιακά κτίσματα που πρόσθεσε ο Ροδόλφος Β', ο τελευταίος Αψβούργος που κατοίκησε στο Κάστρο. Οι αυλές χρονολογούνται από το 1753-75, όταν ολόκληρη η περιοχή ανοικοδομήθηκε σε μπαρόκ και νεοκλασικό ρυθμό. Το 1918, το κάστρο έγινε η έδρα του προέδρου της Τσεχοσλοβακίας.
Οι εργασίες για τον Καθεδρικό, το σημαντικότερο οροθέσιο της Πράγας, ξεκίνησαν το 1344 με εντολή του Καρόλου Δ'. Ο πρώτος αρχιτέκτονας του Αγίου Βίτου ήταν ο Γάλλος Ματίας του Αράς. Μετά το θάνατο του ανέλαβε το έργο ο Σουηδός Πέτερ Πάρλερ. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τους Χουσιτικούς πολέμους.
Τελικά, ο Καθεδρικός ολοκληρώθηκε από αρχιτέκτονες και ζωγράφους του 19ου και του 20ου αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί τα κοσμήματα του Στέμματος και τον τάφο του «αγαθού βασιλιά» Βεγκεσλάου.
Με μια βόλτα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου θα έρθετε σε επαφή με ιστορία χιλίων χρόνων. Μπείτε από τη δυτική είσοδο για να δείτε μερικά από τα καλύτερα στοιχεία σύγχρονου, νεογοτθικού ρυθμού.
Στη συνέχεια, περάστε από τα παρεκκλήσια, για να ρίξετε μια ματιά στα θρησκευτικά αντικείμενα, όπως τα λείψανα των αγίων και τα έργα τέχνης από αναγγενησιακούς πίνακες μέχρι μοντέρνα αγάλματα. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να θαυμάσετε το διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους Παρεκκλήσιο του Αγίου Βενκέσλαου. Στο δυτικό μέρος υπάρχει επίσης, η επίσημη κύρια είσοδος του Ναού. Αυτό το μέρος του Ναού είναι το πιο καινούργιο, χτίστηκε στο τέλος 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.
Η δυτική πλευρά του ναού χαρακτηρίζεται από δύο ψηλούς πύργους και το Ροζ Παράθυρο.
Ο κατασκευαστής αυτού του παραθύρου, Frantisek Kysela, εμπνεύστηκε από παλιά γοτθικά παράθυρα που βρίσκονται σε καθεδρικούς ναούς στο Παρίσι. Υπάρχουν τέσσερις μορφές στις βάσεις των παραθύρων, δύο σε κάθε μεριά. Αντιπροσωπεύουν σημαντικούς ανθρώπους στην καινούργια ανακατασκευή του ναού.
Στο νότιο μέρος χαρακτηριστικό είναι το καμπαναριό, που έχει το Zikmund, τη μεγαλύτερη καμπάνα στην Τσεχία. Στα δεξιά του πύργου, είναι η πρώην κύρια είσοδος του Καθεδρικού Ναού, που ονομάζεται Χρυσή Πύλη. Το μεγάλο μωσαϊκό πάνω από την είσοδο, κατασκευάστηκε από Βοημικό εργοστάσιο γυαλιού με τη βοήθεια Ιταλών καλλιτεχνών. Απεικονίζει τη μέρα της Κρίσης.
Ο Ιησούς περιβάλλεται από τους αγγέλους και τους γονατιστούς Τσέχους προστάτες. Το μωσαϊκό καλύπτει μια περιοχή 82 τετραγωνικών μέτρων. Μπροστά από τον κύριο βωμό του Ναού θα βρείτε το μαρμάρινο Μαυσωλείο με την βασιλική κρύπτη, όπου οι βασιλιάδες της Βοημίας θάβονταν. Η βασιλική κρύπτη ακριβώς κάτω από τον καθεδρικό ναό αποτελείται από τους τάφους του Καρόλου IV, των τεσσάρων γυναικών του, καθώς και άλλων βασιλικών προσώπων.
Ομορφιά, χλιδή και ερωτικά υπονοούμενα περιμένουν τον επισκέπτη όπως και η λαβή της εισόδου
Άποψη της παλαιάς πόλης από τους βασιλικούς κήπους.
Πρώτη γνωριμία με το θαυματουργό δένδρο γκίνκο το δίλοβο - ginkgo biloba
Eίσοδος μεσαιωνικού πολεμικού μουσείου.
Και η σύγχρονη πόλη όμως βάζει τα καλύτερα δυνατά να συνεχίσει τον δρόμο της ομορφιάς της παλαιάς πόλης...
Η νυκτερινή διασκέδαση έχει το απύθμενο στην πόλη της Πράγας.
Γιάν Χούς
Είναι αδύνατον να ολοκληρώσουμε αυτόν τον μικρό για τα δεδομένα του πλούτου της Πράγας περίπατο χωρίς αναφορά στον μεγάλο Δάσκαλο Γιαν Χους.
Ο Δάσκαλος Γιαν Χους (εξελλ. σε Ιωάννης Ούσσιος) υπήρξε πρόδρομος του προτεσταντικού κινήματος, και άσκησε ισχυρή επιρροή στην κεντρική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου. Όσοι ασπάζονταν τις θέσεις του Χους αποκλήθηκαν "Ουτρακβίτες ή «Χουσίτες ή Ουσσίτες». Οι Χουσιτικοί ή Ουσσιτικοί Πόλεμοι (1419-1436) οδήγησαν στις συμφωνίες της Βασιλείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεταρρυθμισμένη εκκλησία στο Βασίλειο της Βοημίας, σχεδόν έναν αιώνα προτού να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλωθεί το κίνημα του Λουθηρανισμού.
Το εκτενές συγγραφικό έργο του Χους απέκτησε προεξέχουσα θέση στην ιστορία της τσεχικής λογοτεχνίας. Είναι επίσης, υπεύθυνος για την εισαγωγή της χρήσης των διακριτικών (ειδικά το χάτσεκ) στην τσεχική ορθογραφία, προκειμένου να αντιπροσωπευθεί κάθε ήχος από ένα ενιαίο σύμβολο.
Σήμερα, ένα άγαλμα του Γιαν Χους στέκεται στη παλαιά πόλη της Πράγας, ενώ η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιουλίου, επέτειο της εκτέλεσής του, και αποτελεί επίσημη αργία στην Τσεχία.
"Ποιος φόβος μπορεί να μας χωρίσει από το Θεό και ποιός θάνατος; Τι θα χάσουμε αν για χάρη Του στερηθούμε, πλούτο, φίλους, τις εκγώσμιες τιμές και πτωχή ζωή; Είναι προτιμότερο να πεθαίνει κανείς καλά από το να ζει άσχημα. Δεν θα πρέπει να αμαρτάνουμε για να αποφύγουμε την ποινή του θανάτου. Για να αφήσει κανείς με χάρη αυτή τη ζωή θα πρέπει να εξορίσει την αμαρτία.
Νικά εκείνος που δεν το σκοτώνει καμία δυστυχία,
όταν τίποτε δεν έχει κυριότητα επάνω του."
Δάσκαλος Γιαν Χους (1370- 1415)
Όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Πράγα,
μελετήστε τη και περπατήστε τη.
Οκτώβριος 2007
Μάιος 2009
Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.
Πηγές ;
www.newsfinder.org
www.pamediakopes.gr
Great Stories in Czech History by Petr Cornej , Prah 2005 ISBN: 80-7252-111-X
http://www.prague-city.cz
http://www.czlist.cz
http://www.pragueexperience.com
http://www.prague-info.cz