Translate

Δημοτικό πάρκο Νάουσας και "Κιόσκι"

 Η ηρωική πόλη της Νάουσας πέρα από την πλούσια ιστορία της φέρει και φυσικούς θησαυρούς τους οποίους θα εξερευνήσουμε σιγά σιγά. Αυτή τη φορά θα περπατήσουμε στο υπέροχο δημοτικό της πάρκο που απέχει λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο. Το φυσικό αυτό μπαλκόνι προσφέρει την πιο ειδυλλιακή άποψη του κάμπου της Νάουσας.


 Κατηφορίζοντας την κεντρική πλατεία της Νάουσας και έχοντας πίσω μας το μεγαλόπρεπο μνημείο κατευθυνόμαστε προς το πανέμορφο Δημοτικό πάρκο.


Μια από τις τρείς εκκλησίες στη Χώρα μας αφιερωμένες στον άγιο Μηνά.

Δίχως καθυστέρηση προχωράμε σε μια μαγευτική βόλτα στο πανέμορφο δημοτικό πάρκο που φτάνει σε έκταση τα 30 περίπου στρέμματα γεμάτα από ποικίλα φυτά. Τον περίπατό σας, αν είστε μόνοι θα σας συντροφεύσουν φιλικά πλασματάκια όπως κύκνοι, σκίουροι, παγόνια, πάπιες και άλλα πουλιά που με την πολυλογία τους θα κλέψουν τα μαγεμένα βλέμματά σας και πιθανόν λίγο από το κολατσιό σας. 



Η λίμνη καταλαμβάνει γύρω στα 1,5 στρέμματα και φιλοξενεί ψαράκια διαφόρων ειδών.


Πάπιες θα σας τραγουδήσουν στον περίπατό σας και οι κύκνοι θα ποζάρουν επιδεικτικά.






Κάθε πλευρά του πάρκου αποτελεί μια φωτογραφική πρόκληση.


Ο μακεδονικός κάμπος θωρεί γαλήνιος κρύβοντας στο χώμα και στον ουρανό αναρίθμητες ιστορίες. 



Το κιόσκι

Θα ήταν ιστορική παράλλειψη να αφήσουμε έξω από την περιγραφή την ιστορική επέκταση του δημοτικού πάρκου της Νάουσας που είναι το Κιόσκι. 


Το κιόσκι αποτελεί την 6η σε σειρά στάση του δρομολογίου που ακολουθείται στους 




Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, το κιόσκι στην ματωμένη σκιά του κρύβει το ακλόνητο σθένος των 1241 νεομαρτύρων, την ομορφιά του ελεύθερου πνεύματος και της θυσίας.




Τα παλικάρια χορεύουν με την ψυχή τους, γνωρίζοντας που βρίσκονται και γιατί βρίσκονται εκεί.


Σας μεταφέρουμε πιστά από το βιβλίο του Θωμά Μπλιάτκα του Στέργιου τμήμα της περιγραφής της θυσίας.

"Την ίδια μέρα, ενώ οι σφαγές και οι λεηλασίες συνεχίζονταν μέσα στην πόλη, ο στρατάρχης διέταξε τη σφαγή στο Κιόσκι όλων των αντρών αιχμαλώτων που ήταν ηλικίας μεταξύ των 15 και 65 ετών.
Είχαν φέρει ...

                      ...Η αποτρόπαια διαταγή του στρατάρχη εκτελέσθηκε πιστά. Στους 1241 φτάνει ο αριθμός των σφαγμένων στο Κιόσκι της Νάουσας. Όσοι οδηγούνταν για να θανατωθούν, στην αρχή τους ρωτούσαν το ονοματεπώνυμό τους, την ηλικία τους και το επάγγελμά τους, στη συνέχεια τους ρωτούσαν, εάν είχαν κρυμμένα κάπου χρήματα ή αν γνώριζαν να έχει κάποιος άλλος. Τελευταία και καθοριστικά ρωτούσαν, αν θέλουν να αλλαξοπιστήσουν και να ασπαστούν τον Ισλαμισμό. Σε περίπτωση άρνησής τους οδηγούνταν αμέσως στο δήμιο ο οποίος αφού τους ξεγύμνωνε, τους αποκεφάλιζε μπροστά στο στρατάρχη που καθόταν εκεί και παρακολουθούσε όλη τη σφαγή.

Στο να σταματήσει αυτή η άγρια ανθρωποσφαγή, αφορμή ήταν το παρακάτω περιστατικό: 
Κάποιος, με το όνομα Νίκος Κοκοβίτης, ράφτης στο επάγγελμα, οδηγήθηκε, μετά την παραπάνω διαδικασία, στους δήμιους για να τον αποκεφαλίσουν. Μόλις του έκοψαν το κεφάλι, αυτός, αντί να πέσει κάτω, σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να περπατά προς τη σκηνή του στρατάρχη. Έπειτα άλλαξε κατεύθυνση, πήδησε κάποιο αυλάκι και προχώρησε προς τη γέφυρα. Εκεί, μόλις τον ακούμπησε κάποιος Αλβανός, έπεσε κάτω. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε από τους Τούρκους θαύμα και δόθηκε διαταγή να σταματήσει η σφαγή και πραγματικά, μετά από αυτόν δε σφάχτηκε κανείς άλλος."



Βίντεο από την τελετή και αποκαλυπτήρια μνημείου στο κιόσκι κατά τον 189ο εορτασμό του Ολοκαυτόματος και για τη σφαγή των 1241 νεομαρτύρων (από 08:33)

Η Νάουσα όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδος πέρα από την φυσικό τους κάλος αναδεικνύουν και λαμπρά υποδείγματα θυσίας, πίστης και αγώνα.

Ευχόμαστε σε όλους τους  επισκέπτες να έχουν την τύχη να γνωρίσουν την ιστορία αυτού του ηρωϊκού τόπου και να τον επισκεφθούν.


ΝΙΑΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ
Πρωταγωνιστές – Συμπρωταγωνιστές
ΘΩΜΑ ΜΠΛΙΑΤΚΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Έκδοση συμφώνως με την έρευνα και τις έως σήμερα ιστορικές αναφορές.
Νάουσας Ιούλιος 2009

Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.