Translate

Νίκαια - Nice

H κοσμοπολίτκη ακτογραμμή είναι το πιο επιβλητικό στοιχείο της όμορφης πόλης της Νίκαιας που βρίσκεται στη Νότια Γαλλία. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει πολλάπλες πολιτιστικές  αλλά και φυσιολατρικές ανάγκες.

Ο συνδυασμός της θάλασσας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής θα σας δυσκολέψει να νοσταλγήσετε τις ομορφιές της χώρας μας.

Η πόλη διαθέτει μια ξεχωριστή φινέτσα που εκδηλώνεται πολυμορφικά. Απολαύστε μαζί μας αυτό το ταξίδι.

Ακτογραμμή Νίκαιας

Η πρώτη κίνηση που θα κάνετε είναι να περπατήσετε την υπέροχη ακτογραμμή και να κατευθυνθείτε προς τον πύργο Βellanda που θα δείτε παρακάτω. Η θέα που θα αντικρύσετε κλιμακώνεται σε κάθε σκαλί του πύργου.



Οι φωνές των επισκεπτών στην παραλία πλημμυρίζουν μαζί με τα κύματα τον περίπατό σας.








Μια εξαίρετη επιλογή ,αν δεν είστε  διατεθιμένοι  να περπατήσετε, είναι να πάρετε είτε το τρενάκι είτε τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία hop on- hop off και να απολαύσετε το γύρο της πόλης, καλύπτοντας έτσι τα περισσότερα αξιοθέατα και έχοντας τη δυνατότητα για πολλαπλές στάσεις.




Τα κτίρια παραπέμπουν σε μια εποχή άνεσης και ευμάρειας.



                                                

Η νύχτα είναι εξίσου όμορφη στους φωτισμένους  δρόμους της.



Το βράδυ η πόλη γεμίζει με χαρούμενους  ρυθμούς και πλήθος επισκεπτών που βγαίνουν για το κυνήγι της συναναστροφής, συντροφιά με μια παρέα ανακατεύοντας τις καθημερινές υποθέσεις στο ταλαίπωρο ποτήρι ενός coctail.

Πλατεία Μassena

Η πλατεία αυτή που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, οριοθετείται από κόκκινα, ιταλικής-νοοτροπίας παλάτια,με άφθονους φοίνικες και πευκάκια. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι ακηλίδωτη. 

"Φωτισμένοι στηλίτες", κοσμούν την πλατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους αγχώδεις περαστικούς με την ακινησία και τη γαλήνη τους.


Άγαλμα ερμή σε συντριβάνι της πλατείας. 

 Έργο τέχνης στην επέκταση του πάρκου.

Αρχαία ηλιακή ωρολογιακή συσκευή


Το άγαλμα της νίκης αριστερά και επάνω μια παρεούλα από πιτσιρίκια που είναι έτοιμα να δώσουν τη δική τους παράσταση. 

Η πλατεία της Νίκαιας είναι πηγή εκδηλώσεων τόσο από μικρούς όσο και από ενήλικες.




Πύργος Bellanda

Κτίστηκε τον 12ο αιώνα. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φυσιολατρικά αξιοθέατα όχι μόνο για τις εικόνες που προσφέρει αλλά και για την ποικιλία στη βλάστηση και τα όμορφα φυτά που διαθέτει ο κήπος στην κορυφή του λόφου. Η ανάβαση είναι πραγματική κλιμακωτή εμπειρία.




Ξαποστάστε όσο συχνά θέλετε, απολαμβάνοντας τακτικά  τη θέα που είναι αυξανόμενα προκλητική.




Οι φωτογράφοι, στη διαδρομή αυτή θα ξεχάσουν για πολλή ώρα το χρόνο...



 Η θέα είναι τόσο μεθυστική, που μπορεί να βρεθείτε στη θέση να τρέχετε να προλάβετε τα υπόλοιπα αξιοθέατα. Όπως και να έχει αξίζει τον κόπο.


 Agapanthus, θα βρείτε αρκετά  στο δρόμο σας.



Ένας τουρίστας παραδίδει την κούρασή του, στην πλούσια σκιά και το γλυκό θαλασσινό αεράκι.



Ακόμα μια πανοραμική της ακτογραμμής της πόλης


Απεικόνιση του κάστρου και του περιβόλου από το αρχικό σχέδιο.

Μαρίνα - Λιμάνι


Η πόλη διαθέτει λιμάνι όπου θα δείτε πολυτελείας πλεούμενα που δένουν γάντι με τα γραφικά σπίτια στο φόντο.








Ω... ναι και η ελληνική σημαία κυματίζει και εδώ μη επιτρέποντας μας να  "αφεθούμε" ολοκληρωτικά.

Παλαιά πόλη

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί σε μια  άλλη εποχή. Εκείνη του χρώματος και της απλότητας. Οι διάφορες αποχρώσεις των παραθυρόφυλλων δημιουργούν μια μελωδία. Η περιοχή πνίγεται από τα μικρομάγαζα και τους παντοπωλεία. Θα βρείτε πολύ σπάνια αντικείμενα αλλά και προσωπικότητες.


Και οι κάτοικοι φαίνεται να βιώνουν μια ζωή, εμφανώς λιτή αλλά σε αργότερους  ρυθμούς.


Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τους εκμοντερνίσουν.


Έργο τέχνης στην περιοχή της παλαιάς πόλης.

Το τετράγωνο κεφάλι

 Υπάρχει ένα τεράστιο και παράξενο ανθρωπόμορφο κεφάλι σε μορφή κύβου, το οποίο αποτελείται από επτά επίπεδα. 

Λέγεται οτι είναι από τα πρώτα μνημειακά κατοικίσιμα γλυπτά του κόσμου και ονομάζεται επίσημα  La Tête au Carré ( το τετράγωνο κεφάλι). 

Είναι παιδί του γλύπτη Sacha Sosno και του αρχιτέκτονα Yves Bayard. 

Το σχέδιο αυτό επιλέχτηκε για να στεγάσει το διοικητικό γραφείο της βιβλιοθήκης Bibliothèque Louis Nucéra. Άνειξε τον Ιούνιο του 2009. Έχει ύψος 30 μέτρων. 


Όλο το καλούπι του είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και ειδικό πλέγμα αλουμινίου ώστε να μπορεί να δεί κανείς από μέσα προς τα έξω αλλά όχι το αντίθετο.  



Υ

Ακριβώς πίσω του βρίσκεται το κτίριο του μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Εθνικό μουσείο Marc Chagall




To εθνικό αυτό μουσείο φιλοξενεί τη θρησκευτική συλλογή του ζωγράφου 

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο.



Ανδρομονάστηρο Cimiez

 Το μοναστήρι και εκκλησία στην περιοχή Cimiez χρησιμοποιούνταν από τους φραγκισκιανούς Μοναχούς από τον 16ο αιώνα. Στην εκκλησία βρίσκονται τα Pietà, Crucifixion και Deposition του ιταλού μεσαιωνικού καλλιτέχνη Ludovico Brea.



 Προβάλλονται  περισσότερα απο 300 αρχεία και έργα τέχνης από το 15ο έως και το 18ο αιώνα. Στο νεκροταφείο δίπλα από τη μονή έχουν ταφεί οι ζωγράφοι Henri Matisse και Raoul Dufy όπως και ο νομπελίστας στη λογοτεχνία Roger Martin du Gard.


Μνημείο αδικοχαμένων παίδων και δεξιά η Αποκαθήλωση.


 Ζωγραφιές που πιθανόν εξιστορούν σημαντικά γεγονότα της μονής. 


Κεράκια βαστούν στις φλόγες τους τις προσευχές των περαστικών...


Στοιχεία από το εσωτερικό της μονής.


 Ακολουθώντας μια πανέμορφη έκταση από ελαιώνες συναντά κανείς το επιβλητικό
μουσείο Matisse. Στην πλατεία αυτού του ελαιώνα είχε λάβει χώρα η εκδήλωση των Ινδιάνων Σεγιέν
Moυσείο Μatisse

Μνημείο πεσόντων 



Στη μνήμη των πεσόντων στους παγκόσμιους  πολέμους. Ένα όμορφο μικρό παρκάκι θα δημιουργήσει στον επισκέπτη ατμόσφαιρα σκέψης, περισυλλογής και πλήθος ερωτηματικών.




Xλιδή 

Αν νομίζετε οτι  οι Rolls Royce είναι σπάνια αυτοκίνητα στη Νίκαια θα τις  δείτε να κυκλοφορούν σα ταξί. Δυσκολευόμαστε να περιγράψουμε τη συχνότητα εμφάνισής, όχι μόνο αυτών αλλά και άλλων επώνυμων τσουχτερών εργοστασίων.









Κάποια ξενοδοχεία εκμετεαλλεύονται κάθε χώρο για  να εκθέσουν πρωτότυπες  δημιουργίες, κρατώντας κοντά  τους καλεσμένους τους.




Επισκεφτήκαμε (δεν είναι και για παραπάνω) το περίφημο hotel Νegresco. Και μείναμε έκπληκτοι με την αρχοντική συμπεριφορά του προσωπικού, ένας εκ των οποίων δε δίστασε να ζητήσει να φωτογραφηθούμε μαζί του. Επίσης μείναμε έκπληκτοι και με τις τιμές του. Άλλες εποχές... τις ξεχάσαμε στιγμιαία!


 Πετύχαμε και γάμο με τη νύφη και το γαμπρό να μη διστάζουν να στηθούν στο φακό. Η συνοδεία τους ήταν από πολύ "πτωχές σακαράκες" αρχίζαν με κάποια Cayenne και πηγαίναν σε Bentley και πέντε έξι Rolls Royce. Οι φίλοι τους όλοι εκατομυριούχοι παρουσίαζαν μια ανησυχητική ανεμελιά, δύσκολο να το χωνέψει ο νους ενός μεροκαματιάρη. Η αντίθεση είναι τόσο δυνατή... τέλος πάντων ας είναι καλά τα παιδιά.

Άνθρωποι



Οι ζαβολιές και τα παιχνίδια δε λείπουν στους "αριστοκράτες" κατοίκους της πόλης.


Θα σας προσγειώσουμε απότομα με ένα στιγμιότυπο λίγο πιο πέρα από την επιβλητική μαρίνα... και με αυτό ολοκληρώνουμε και αυτό τον περίπατο.


Χαρούμενος ταϊζει τα απαιτητικά περιστέρια όχι μόνο με το ψωμί, αλλά και με το χαμόγελό του.
Πίσω ένας νέος σε απόγνωση. Αρνείται την "χωρίς λέξεις" διδασκαλία του συνανθρώπου του, αφήνοντας τα περιστέρια των σκέψεών του να τρώνε τις στιγμές του. 


Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.