Translate

In search for "rOOTS with Nikos Gaitanos

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε ένα χορτοφαγικό οχυρό. Ένας πύργος αποφασισμένος να αντισταθεί στις σειρήνες, που σαν κύματα πλημμυρίζουν και πολιορκούν τους πεινασμένους περαστικούς, που με αδιαφορία και ταχύτητα επιθυμούν να φιμώσουν, μια από τις πιο ζωτικές ανάγκες της ανθρώπινης φύσης. Βρισκόμαστε λοιπόν απέναντι σε μια διατροφική αλλά και γευστική επανάσταση, που σκοπεύει να μεταμορφώσει τις παγιωμένες ιδέες για τη γεύση και την ευχαρίστηση, χωρίς αισθητηριακές ενοχές. Μια επιστροφή στο χρόνο και στην ποιότητα που έχουμε απολέσει...

Όλοι μιλούν για κρίση και δύσκολους καιρούς, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι γαλήνια αναζητούν διέξοδο χωρίς πολύ θόρυβο και γκρίνια. Ενώνουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους δίνοντας τους μορφή μέσα από μια επιχείρηση. Επιχειρούν λοιπόν να διαφοροποιηθούν ακολουθώντας και τη σοφία των αρχαίων προγόνων που έλεγαν " Μη περιμένεις κάτι διαφορετικό, κάνοντας τα ίδια πράγματα".


Και για να μη ξεχνιόμαστε ξεκινούμε με ένα καφεδάκι γιατί η μέρα θα είναι πολύ μεγάλη.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην καρδιά του Roots όπου οι τρεις ιδιοκτήτες δέχτηκαν με χαρά να φιλοξενήσουμε το εγχείρημα αλλά και την κουλτούρα τους στους Φωτογραφικούς περίπατους. Μαζί τους και ο πυλώνας η καλύτερα brain stormer που δεν είναι άλλος από τον γνωστό και διακεκριμένο πράσινο Chef Νίκο Γαϊτάνο.





Ο ήλιος χαιρετά το καθιστικό που αναπαύεται...




Ομορφιά περικυκλώνει κάθε γωνιά του.





Το Roots κοντά στις ρίζες τις φύσης, τις ρίζες της ζωής. 




Κώστας            Κώστας          Παύλος 
Η τρίπτυχη ψυχή του Roots βλέπει πολύ σοβαρά το στόχο της.



Που είναι κοινός.


Και βρίσκει υποστήριξη από το δάσκαλο της χορτοφαγίας το Νίκο Γαϊτάνο.

Στο κλασσικό ερώτημα.. Πως ξεκίνησαν όλα;
Η ομόβροντη απάντηση των ιδρυτών του Roots ήταν...

"Αναζητήσαμε να ασχοληθούμε με κάτι εναλλακτικό, κάτι... διαφορετικό. Να ξεφύγουμε από τη μάζα και το κοινότυπο. Ανέκαθεν δεν τρώγαμε κρεατικά και πάντα αναζητούσαμε στην τροφή μας την υφή αλλά και τη χάρη της γεύσης. Εξελίχθηκε λοιπόν η ιδέα αυτή στην πορεία και έγινε το Roots. 
To πρωτότυπο, το καινοτόμο για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, θέλαμε κάτι αποκλειστικό.
Και τα καταφέραμε."


Εδώ συνδυάζεται η γεύση με την ανάπαυση. 



Όπως και κάθε οπλαρχηγός έτσι και εκείνος χρειάζεται και τα παλικάρια του.



Το χαμόγελο μόνιμο tatoo στους συμπολεμιστές Τάσο , Ελένη και... Τάσο!




Αλλά και τα tatoo δηλώνουν το πόσο ριζωμένη είναι η αγάπη για την κουζίνα και τη γεύση.


Νίκος Γαϊτάνος "the ve-GUN" chef. Πυροβολεί με τις συνταγές του τα στερεότυπα "αιματηρά" πιάτα. Κατάγεται από την Πάρο, το πανέμορφο αυτό νησί της Ελλάδας μας. Ήταν ένας κοινός σεφ εως ότου  δέχθηκε "αιφνίδια" τη συνειδητοποίηση οτι τα ζώα είναι φίλοι μας και όχι τροφή. Αξίζει να σημειωθεί οτι το περιστατικό της αφύπνισης αυτής, διαδραματίζεται στην κουζίνα εστιατορίου που εργάζεται, όταν αρχίζει να δέχεται συγχαρητήρια τόσο από τους πελάτες αλλά και τους λοιπούς σεφ για ένα πιάτο με κοτόπουλο. Η αστραπή ήταν απότομη, όπως και η αποστροφή από την χρήση έμψυχης ζωής για την κουζίνα. Πέρασε δυο επίπονα χρόνια για την απόφασή του αυτή. Όμως ανταμείφθηκε και συνεχίζει να ανταμοίβεται. " Ήθελα να μάθω στον κόσμο οτι υπάρχει γεύση και χωρίς κρέας.  Να ευαισθητοποιήσω μέσα από την ευαίσθητη αυτή ανθρώπινη ανάγκη,  οτι δεν πρόκειται για μια απλή εναλλακτική μαγειρική, αλλά για μια ηθική μαγειρική." λέει ο ίδιος. 
Μετά τα πυρά της εξιλέωσης προχωράμε στο ζεστό τηγάνι για τη συνέχεια...




Η προετοιμασία αρχίζει...





To Roots υποδέχεται κάθε διάθεση. Ποτό, ξεκούραση, τόνωση... 



Δείξε μου τον κατάλογο να σου πω ποιος είσαι.



Γεύσεις... κάτι περισσότερο από ένα "άψυχο"... πιάτο

Αυτό που θα παρατηρήσει κανείς, όχι στον ουρανίσκο του,
είναι οτι οι συνταγές διαθέτουν ισχυρή διατροφική προσωπικότητα.


Ωθώντας ταπεινά τον επισκέπτη στο να στραφεί σε ένα πιο υγιεινό, αλλά οχι και μουντό ντρόπο διατροφής. 





Η χορτοφαγική διατροφή είναι μια κίνηση προς την απλότητα,
εκείνη την κατάσταση που κραυγάζει ο λαίμαργος νους,
μέσα στη δίνη της υπερπληροφόρησης και των αναρίθμητων ψευτοαναγκών.






Τα πιάτα γεμάτα "ζωντάνα" και χρώμα φύσης...


Σημασία δεν έχει μόνο το τι σερβίρεις αλλά και πως το σερβίρεις.
Η διάθεση και η πρόθεση που έχει κάθε δημιουργός να προσφέρει  την τέχνη του.





 

Μοναδικά ριζότο και η γνωστή φάβα.



Διαφορετικότητα;...ναι,
σεβασμός στη μόδα;... γιατί οχι!



Από τα δημοφιλή green burger και σπεσιαλιτέ. 

Χωρίς αιματηρές αμαρτίες.


Ναί. Είναι αυτό που φαντάζεστε,
ελεύθερο από ενοχή και γεμάτο από γεύση.


Γιατί και οι Vegan έχουν δικαίωμα στη γεύση και φυσικά το "χορτόγυρο". 



Να σημειώσουμε οτι το Roots φιλοξενεί και μια "άααααλλλληηη... μπύρα". 
Άλη λοιπόν είναι μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη, διατηρώντας έτσι όλα τα πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις που την αναδεικνύουν και την ξεχωρίζουν. " μας αναφέρει ένας από τους ιδιοκτήτες που τυγχάνει να βρίσκεται εκεί κος Ρόϊδος Νίκος ο οποίος επίσης με την καινοτομία αυτή αναζητά μια διέξοδο στη μεμψιμοιρία της κρίσης προωθώντας ένα αυθεντικό και Ελληνικό προϊόν.



Φωτογραφικοί περίπατοι με την ομάδα καινοτομίας

Επιστρέφουμε λοιπόν... 

Ο Νϊκος μας προσκαλεί στην κουζίνα για συντροφιά στη μεγάλη βραδιά που θα ακολουθήσει.



Φύλλα μπανανιάς θα αργοψήσουν μια εκλεκτή γέμιση με εξωτικά συστατικά.



Προσδοκώντας τη σημερινή βραδιά που είναι Cuban!!!

Aκολουθεί βλέμμα αισιοδοξίας και προσδοκίας από το Nikos Gaitanos



Oμορφιά μέσα αλλά και έξω από το Roots. 





Tα πρώτα αυθεντικά χαμόγελα δεν αργούν να επισκεφτούν το φιλόξενο χώρο. 


Ανταμοίβονται με τις ιδιαίτερες κουβανέζικες συνταγές.



Γεμάτες χρώμα και γεύση.



Μοναδική ποικιλία από plantain. 


Kυριολεκτικά εξωτική δροσιστική σαλάτα, κόντρα στη ζέστη.



Το μαγαζί αρχίζει να "διαστέλεται"... 




Στο στόχαστρο τώρα τα στρατιωτένια μπουκάλια του bar,που θα πέσουν πολύ γρήγορα στη μάχη της κατανάλωσης και του χαμόγελου.


Πιάτα και ποτήρια δένονται με χρώματα ζωντάνιας και ευφορίας. 




Η ώρα περνά και τα φώτα γίνονται ακόμη πιο έντονα. 



Ο κόσμος καταφθάνει στο hot spot για σύνδεση με Κούβα!


Πολιτισμός και ομορφιά σε όλο του το μεγαλείο. 


Η ώρα έχει περάσει...  οι εκπλήξεις στη συνέχεια πιο πολλές εμείς όμως πρέπει να τις στερηθούμε χαιρετώντας αυτό το περίπατο στην ποιότητα και τη διαφοροποίηση με το vegan γλυκό της ημέρας.


Εύχομαστε ολόψυχα οτι καλύτερο σε όλους τους συντελεστές,
 αυτής της τόσο ποιοτικής και αληθινής προσπάθειας.

                            

Μια ενθύμιση επιστροφής σε ένα πιο αγνό και γαλήνιο τρόπο ζωής...

"Και είπεν ο Θεός, Ιδού, σας έδωκα πάντα χόρτον κάμνοντα σπόρον, όστις είναι επί του προσώπου πάσης της γης, και παν δένδρον, το οποίον έχει εν εαυτώ καρπόν δένδρου κάμνοντος σπόρον· ταύτα θέλουσιν είσθαι εις εσάς προς τροφήν" ~ Γένεσις

"Όσο ο Άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη." ~ Πυθαγόρας

"Όλα τα ζώα τρέμουν τη βία. Όλα φοβούνται το θάνατο, όλα αγαπούν τη ζωή. Δες τον εαυτό σου στους άλλους. Τότε ποιον μπορείς να βλάψεις; Τι κακό μπορείς να κάνεις;" ...
"Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα. "
~ Βούδας




Μπαλάνου 4-6,
Θεσσαλονίκη,
Κέντρο,

τηλ: 2310 268 063
κιν:6983 30 78 61
facebook : Roots - Vegetarian & Vegan place



Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.

Xρήσιμοι σύνδεσμοι
http://nikosgaitanos.com/
http://greenchef.gr/
heart.org
24 λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος
Πως η σύνδεση εγκεφάλου και εντέρου επηρεάζει την ψυχική υγεία
Γιατί να μην τρώμε κρέας - Μια εσωτεριστική προσέγγιση υπέρ της χορτοφαγίας
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι καταδίκαζαν την κρεοφαγία και οι Άγιοι ήταν χορτοφάγοι. Η χορτοφαγία διαχρονικά... Xορτοφαγία και Χριστιανισμός
Πλουτάρχου - Περί Σαρκοφαγίας
Βικιφθέγματα περι Σαρκοφαγίας