Translate

Κυνόροδο (Rose hip)



Το άγριο τριαντάφυλλο πέρα από την ομορφιά του μπορεί να προσφέρει ανακούφιση όχι μόνο από τον πόνο της καθημερινότητας αλλά και από εκείνο της αρθρίτιδας. Παρακάτω θα αναφέρουμε μελέτες και δεδομένα που έχουν γίνει με τον καρπό του φρούτου της αγριοτριανταφυλλιάς  (Rose-hip) γνωστού και με το όνομα «κυνόροδο» και συγκεκριμένα της ποικιλίας Rosa Canina.

Η αγριοτριανταφυλλιά περιέχει επτά βιταμίνες με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Κατά την παράδοση το άγριο τριαντάφυλλο  χρησιμοποιούνταν σαν τονωτικό, για εντερικές ενοχλήσεις σαν διουρητικό αλλά και υπναγωγό. Το αφέψημά του χρησιμοποιούνταν για εσωτερική αλλά και εξωτερική χρήση(γαργάρες και στα μάτια με κομπρέσα).



Θα εστιάσουμε περισσότερο στην εφαρμογή που έχουν οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς για την ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η φύση μας διδάσκει και δίνει θεραπευτικές λύσεις σε καθημερινά μας ζητήματα.

Το ενδιαφέρον προκλήθηκε το 1980 από ένα αγρότη στην Δανία με το όνομα Erik Hansen που έπασχε από οστεοαρθρίτιδα. Παρατήρησε μεγάλη βελτίωση όταν δοκίμασε μια μαρμελάδα από μια φίλη του που χρησιμοποίησε καρπούς από ντόπια αγριοτριανταφυλλιά. Κονιορτοποιώντας τους καρπούς βοήθησε και άλλους σε τέτοιο αριθμό που με επιστολές τους κίνησε το επιστημονικό ενδιαφέρον για συστηματική μελέτη.


Καρποί αγριοτριανταφυλλιάς

Χρήση και έρευνες

“Rose-hip ‘remedy’ for arthritis.” Ήταν ο τίτλος της είδησης του BBC την Δευτέρα 18 Ιουν. 2007. Το μήνυμα ήταν ότι,  οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς (Rose-hips) μπορούν να προσφέρουν ένα φτηνό και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της εξασθενητικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας όπως προτείνει έρευνα από τη Γερμανία και τη Δανία.

Η πρώτη πιθανόν μελέτη που αναφέρεται η αξία των εναλλακτικών φαρμάκων και συγκεκριμένα των Rose-hips είναι εκείνη του 2001 από τους Rossnagel και Willich στην πανεπιστημιακή κλινική  του Humbolt στο Βερολίνο. Αναφέρεται ότι σε εργαστηριακά πειράματα το απόσταγμα από Rose-hip αναστέλλει το οξειδωτικό στρές. Επίσης ότι μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα όπως και τα συμπτώματα. Δεδομένα από τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη δείχνουν  όχι μόνο την σημαντική μείωση του  πόνου αλλά και μεγαλύτερη ευκαμψία.

Καρποί αγριοτριανταφυλλιάς
Το 2004 διεξήχθη μελέτη με σκόνη από σπόρους αγριοτριανταφυλλιάς της ποικιλίας Rosa Canina στο ινστιτούτο κλινικών ερευνών του Kolding στη Δανία. Μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη με τη σκόνη και εικονικό φάρμακο που συμμετείχαν 112 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα για τρείς μήνες. Συνολικά αξιολογήθηκαν,  πόνος στις αρθρώσεις, ευκινησία και ευεξία ( διάθεση, ύπνος και ενέργεια). Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν την εναλλακτική θεραπεία είχαν ποσοστό ανταπόκρισης 66% έναντι 36% με εικονικό φάρμακο. Δεν φανερώθηκαν σημαντικές  ανεπιθύμητες ενέργειες σε καμία ομάδα, γεγονός που δείχνει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια του καρπού της αγριοτριανταφυλλιάς.


Ένα χρόνο αργότερα το τμήμα κλινικής βιοχημείας  του επαρχιακού νοσοκομείου Gentoffe στην Κοπεγχάγη ανέλαβε μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή κλινική μελέτη με ελεγχόμενο εικονικό φάρμακο και κονιορτοποιημένους καρπούς και κέλυφος από τον καρπό αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Canina. Ο σκοπός ήταν να εξετασθεί πόσο μειώνεται ο πόνος σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γοφού η γόνατου και διήρκησε συνολικά έξι μήνες. Η δυσκαμψία, δυσκινησία και συνολική σοβαρότητα της ασθένειας μετρήθηκε βάσει του ερωτηματολογίου WOMAC ( Western Ontario and McMaster universities). Συμπερασματικά, υπήρχε καλύτερη βαθμολογία με την εναλλακτική θεραπεία, βελτίωση των συμπτωμάτων και μεωμένη χρήση της επείγουσας αγωγής.  Οι Chrubasic και συνεργάτες, συνέλλεξαν στοιχεία από διάφορες άλλες μελέτες τονίζοντας την αποτελεσματικότητα των σπόρων και φλοιού της Rosa Canina για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Το 2007 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό εθνοφαρμακολογίας από τους Deliorman και συνεργάτες του πανεπιστιμίου Gazi στην Τουρκία, η αντιφλεγμονώδης δράση και η μείωση στην ευαισθησία του ερεθίσματος πόνου με τη χρήση  αποστάγματος των φρούτων της Rosa Canina L. Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια ενεργών συστατικών στην οποία και αποδίδουν τα αποτελέσματά τους.

Μια μετανάλυση από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες δημοσιεύθηκε το 2008 από τους Christensen και συνεργάτες του νοσοκομείου Drederksberg στη Δανία. Το αντικείμενο της ήταν το κατά πόσον η σκόνη της αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Canina μειώνει τον πόνο στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Η εργασία αυτή μέχρι τώρα έχει δείξει ότι όντως το η σκόνη του καρπού μειώνει τον πόνο στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο χρειάζονται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Ποικιλία αγριοτριανταφυλλιάς από Φλωρεντία

Η πιο μεγάλη σε χρόνο μελέτη που δημοσιεύθηκε ήταν η μονοετής αξιολόγηση της χρήσης σκόνης από Rosa Canina σε παροξύνσεις χρόνιου πόνου, ειδικά μη καθορισμένου πόνου στην πλάτη(non specific low back pain - nslbp). Οι Chrubasik και συνεργάτες από το ιατροδικαστικό τμήμα του πανεπιστημίου Freihburg στην Γερμανία μελέτησαν 152 ασθενείς με οξείες παροξύνσεις χρόνιου πόνου (μέση, γοφούς και γόνατο). Τελικά 77 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη και στους οποίους φάνηκε συνολική βελτίωση ανεξαρτήτως από την ομάδα που συμμετείχαν. Δεν παρουσιάσθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σαν συμπέρασμα η σκόνη από τους σπόρους της αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Canina χρίζει περισσοτέρων οριστικών μελετών σαν μια πιθανή επιλογή για την μακροχρόνια αντιμετώπιση nslbp,  με η χωρίς οστεοαρθριτικό πόνο.

Καρποί αγριοτριανταφυλλιάς

Ενεργά συστατικά

 Λιποφιλικά συστατικά λέγεται ότι εμπλέκονται στο μηχανισμό δράσης. Οι Ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης καθόρισαν το ενεργό συστατικό το οποίο είναι ένα μείγμα γλυκοσιδίου το οποίο πήρε την πατέντα με το όνομα  GOPO®.

Ο Erik και ο γιός του αφιέρωσαν περισσότερο από είκοσι χρόνια για να δημιουργήσουν τέτοια ποικιλία που να δίνει συγκεντρώσεις GOPO® δεκαπλάσιες από εκείνες των συνηθισμένων ποικιλιών αγριοτριανταφυλλιάς.

Έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από εκείνη της γλουκοσαμίνης και της χονδροϊτίνης που σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνεται παράλληλα με αυτή.


Δοσολογία

Στο εμπόριο υπάρχει με την μορφή κάψουλας αλλά και σκόνης. Ζητήστε τη βοήθεια του φαρμακοποιού και ειδικού για τις κατάλληλες δοσολογίες.

Έως τώρα, δεν υπάρχουν γνωστές φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με την κονιορτοποιημένη μορφή rosehips από τη Rosa Canina.

Προσοχή: Όπως ισχύει με οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής, μην κάνετε χρήση εάν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή και/ή δίχως να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Ανανεωμένο άρθρο δημοσιευμένο στην αγγλική στο   www.newsfinder.org

Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.