Είναι πλέον αποδεδειγμένο οτι το έντερο αποτελεί τον δεύτερο εγκέφαλο του ανθρωπίνου οργανισμού. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης ισχυρίζονταν οτι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, έχει μετατοπίσει την έγνοια του από το σημαντικό αυτό όργανο. Η χρόνια δυσκοιλιότητα όχι μόνο στερεί "πολύτιμο χρόνο" από τον πάσχοντα, αλλά και την απαιτούμενη για το έντερο υγιεινή, στερώντας έτσι την ορθή λειτουργία στα λοιπά συστήματα του οργανισμού.. Στον περίπατο αυτό θα δούμε πως μπορεί να ανακουφιστεί η απειλητική αυτή ενόχληση και πως η φύση για ακόμα μια φορά προσφέρει απλόχερα ένα από τα παιδιά της στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Oι φωτογραφικοί περίπατοι ζητούν συγγνώμη για το λάθος στην φωτογραφία. Μόλις πρόσφατα ενημέρωθήκαμε οτι το απεικονιζόμενο βότανο είναι η Lunaria annua και οχι η Cassia angustifolia. Χάρη της θεραπευτικής δράσης του πρώτου και λόγω της εξαιρετικής ομοιότητας των φύλλων και μόνο για ενημέρωση αφήνουμε το άρθρο. Ευελπιστούμε για την κατανόησή σας.
Βρισκόμαστε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια και παραδινόμαστε σε ένα φυσιλοατρικό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα από τα κρυφά θαύματα του Αγίου Γρηγόριου του Παλαμά...
Τα γάργαρα νερά κλέβουν τη ματιά του κάθε περαστικού...
Μη έχοντας συνέλθει από την οπτασία...,το λιλιπούτιο θαύμα βρίσκεται σχεδόν δίπλα μας.
Δεν είναι άλλο από το βότανο σένα.
Ο λόγος περί αυτού γίνεται γιατί το συγκεκριμένο βότανο δεν συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Ας δούμε λοιπόν με την ευκαιρία τα χαρακτηριστικά και τον πλούτο που μπορεί να προσφέρει το εξαιρετικό αυτό φυτό στην κορωνίδα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού... το έντερο.
Γενικά χαρακτηριστικά
Τα πιο γνωστά ονόματα του βοτάνου είναι σένα, σιναμική, φύλλα Αιγύπτου, φύλλα Αλεξανδρείας, είναι η σινική κανέλα και ανήκει στην οικογένεια των Δαφνιδών. Υπάρχουν περίπου 250 διαφορετικά είδη φύλλων Αλεξανδρείας ανά τον κόσμο, το κλασσικό είδος όμως που μπορούμε να βρούμε σήμερα στο εμπόριο, είναι η Σέννα η Αλεξανδρινή, η οποία καλλιεργείται και συσκευάζεται για να πωληθεί σε καταστήματα θεραπευτικών βοτάνων. Πρόκειται για ένα θάμνο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από μισό έως δύο μέτρα και καλλιεργείται σε Ινδία και χώρες γύρω από την Ερυθρά θάλασσα. Έχει φύλλα ωοειδή χωρίς χνούδι, ενώ τα άνθη του είναι μεγάλα σε μέγεθος, χρώματος κίτρινο-καφέ, ακανόνιστα, με ελεύθερα σέπαλα. Ο καρπός του είναι στην ουσία ένας πλατύς λοβός, μοιάζει με αυτόν της φασολιάς και περιέχει περίπου 6 σπόρους σε κάθε λοβό. Οι καρποί της Κασσίας όπως και τα φύλλα της μπορούν να μαζευτούν, να αποξηρανθούν και να χρησιμεύσουν σαν φύλλα τσαγιού με πολύ καλά αποτελέσματα ως καθαρκτικό κατά της δυσκοιλιότητας. Με λατινική ονομασία συναντάται ως Cassia acutifolia, Cassia angustifolia ή και Cassia senna.
Mικρή ιστορική αναδρομή
Η Σέννα για χιλιετίες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως βότανο στη λαϊκή ιατρική. Σέννα είναι η αραβική ονομασία του βοτάνου το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες οι Άραβες γιατροί Serapion και Mesue. Κύρια το καλλιεργούσαν στην περιοχή της Νουβίας και στο Χαρτούμ (Σουδάν). Από κει με καμήλες το έφερναν στο Ασσουάν και δια μέσου του Νείλου έφτανε στη Μεσόγειο και από κει σε Ευρώπη και Ασία.
Η ονομασία φύλλα Αλεξανδρείας βγήκε γιατί το λιμάνι της Αλεξάνδρειας για εκατονταετίες ήταν ο κύριος κόμβος μεταφοράς του. Τον 11ο αιώνα, εισήχθη από τους Άραβες, στη Βενετία, αλλά στην Ευρώπη, η χρήση των φύλλων της Σέννα διαδόθηκε μόνο κατά το τέλος του Μεσαίωνα.
Στη σύγχρονη ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί από την δεκαετία του 50 ως καθαρτικό. Η συλλογή γίνεται τον χειμώνα σε Αίγυπτο, Σουδάν, Ιορδανία και Ινδία.
Χρήσεις και μηχανισμός δράσης
Η δραστική ουσία χρυσοφαινικό οξύ, που παρουσιάζει καθαρτικές ιδιότητες και αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών φαρμακευτικών καθαρτικών σκευασμάτων του εμπορίου.
Τα φύλλα Αλεξανδρείας περιέχουν ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια ανθρακινόνης, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη καθαρκτική δράση,
Οι καρποί και τα φύλλα των φύλλων Αλεξανδρείας περιέχουν τις σεννοσίδες Α και Β (sennosides Α & Β), ουσίες οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου του ανθρώπου και διασπώνται αποδίδοντας την προηγούμενη δραστική ουσία ανθρακινόνη.
Οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα της διάσπασης τους, δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά του περιεχομένου του εντέρου στο κόλον.
Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον με αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή της σύστασης των κοπράνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα γλυκοσίδια αυτά παρουσιάζουν και αντιτοξική δράση στο ήπαρ.
Το ρεϊνικό και κασσιακό οξύ που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα δράση στο γαστρεντερικό σύστημα.
Δοσολογία χρήσεις
Το βότανο δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση. Προτείνεται να λαμβάνεται τις βραδινές ώρες.
Ρίχνετε ένα κουταλάκι φύλλα σένας σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και το αφήνετε να βράσει 2- 3 λεπτά. Το σουρώνεται πρίν από τη χρήση και το πίνετε.Εώς ένα ποτήρι την ημέρα.
Η δράση του είναι αργή και εμφανίζεται 8-10 με 12 ώρες μετά την λήψη του.
Τα φύλλα και οι λοβοί παρασκευάζονται ως έγχυμα : Βάζουμε τους λοβούς ή τα φύλλα (συνήθως χρησιμοποιούμε 3-6 λοβούς ή φύλλα, όχι παραπάνω) να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 6-12 ώρες. Στην συνέχεια πίνουμε το παρασκεύασμα.
Αν πρόκειται για σκόνη φύλλων, τότε χρησιμοποιούμε 0,5-2,0 γραμμάρια ημερησίως και το χρησιμοποιούμε σαν τσάι αφού πρώτα το σουρώσουμε.
Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δόση είναι 2-7 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Προειδοποιήσεις - προφυλάξεις
Τα φύλλα Αλεξανδρείας μπορούν να προκαλέσουν ελαφριές κοιλιακές ενοχλήσεις, πόνο ή κράμπες, λόγω της αύξησης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου.
Απαγορεύεται η παρατεταμένη χρήση τους ως καθαρτικό, γιατί η διάρροια που ενδέχεται να προκαλέσουν, μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο νερού και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.
Τα φύλλα Αλεξανδρείας δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με εντερική απόφραξη (ειλεό), με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, με σύνδρομο βραχέως εντέρου, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS) ή με μη διαγνωσμένα παθολογικά κοιλιακά συμπτώματα.
Συνιστάται η διακοπή της λήψης τους αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση τους από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια κατά τη χρήση τους σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν συνιστάται η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας στα παιδιά.
Ίχνη διανθρόνης, μιας ουσίας που εμφανίζεται στα κακώς διατηρημένα φύλλα, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι.
Υπερβολικά συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, ζαλάδες, εμετούς και πονόκοιλο.
Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα καρδιακά γλυκοσίδια (όπως η διγοξίνη-digoxin), προκαλώντας προβλήματα στα καρδιαγγειακό σύστημα.
Τέλος, η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί να ενισχύσει μια ενδεχόμενη αντιπηκτική θεραπεία,μειώνοντας την απορρόφηση της βιταμίνης Κ από έντερο.
Προσοχή: Όπως ισχύει με οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής, μην κάνετε χρήση εάν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή και/ή δίχως να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.
Τα δοσολογικά σχήματα ποικίλουν αναζητήστε πάντα τη βοήθεια ειδικού.
Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα υγιές διαιτολόγιο, πίνετε άφθονα νερά και ασκηθείτε καθημερινά. Κάνοντας τα παραπάνω και με τη βοήθεια του βοτάνου θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά σας. Αποφύγετε γλυκά, πίτες, και αναψυκτικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο η οποία έχει επιμεληθεί την επιστημονική μελέτη του βοτάνου σε δημοσίευμά της.
Και ας θυμόμαστε
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο.
- Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.
Kαλή ανακούφιση λοιπόν σε όσους τη χρειάζονται...
Ακολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει. Περισσότερα βότανα εδώ.
Πηγές
http://www.giatros-in.gr/
http://www.patient.co.uk/medicine/senna
http://proionta-tis-fisis.com/
Constipation | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/constipation#ixzz3BR4oxPBa
www.herb.gr