Κάθε πόλη έχει και το δικό της "hot-spot" έτσι και η Πρέβεζα διαθέτει ένα πανέμορφο σημείο αναφοράς που δεν είναι άλλο από τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού με το γνωστό ηλιακό ρολόι που αποτελεί δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής.
Με την ευκαιρία θα δούμε και τον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στου οποίου οι εικόνες του τέμπλου χρονολογούνται στα 1793 με 1804 με αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική, και το άκρως επιβλητικό ξυλόγλυπτο επιχρυσομένο τέμπλο (1828),που η ομορφιά του δυσκολεύει την προσευχή.
Με εξοπλισμό την αδάμαστη περιέργειά μας και το κινητό τηλέφωνο, έχοντας και την τύχη με το μέρος μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κτίριο που κλέβει τη προσοχή. Τον Ενετικό Πύργο.
Ότι είναι το αστρονομικό ρολόι για την Πράγα, είναι και ο Ενετικός Πύργος για την Πρέβεζα.
Ο Eνετικός Πύργος Ωρολογίου, γνωστός και ως «Ωροσκοπείο», σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή, κατασκευάσθηκε με συνδρομή των πολιτών της Πρέβεζας, όταν ήταν προβλεπτής ο Αλέξανδρος Ιώσηπος Σεμιτέκολος ( 1789-1791), και ολοκληρώθηκε το 1792.
Ο τετράγωνος σε κάτοψη πύργος, υψώνεται σε βάση κόλουρης πυραμίδας και διαθέτει τέσσερα επίπεδα. Στο ανώτερο επίπεδο και στο κέντρο της δυτικής, νότιας και ανατολικής πλευράς υπάρχει μεγάλο μηχανικό ρολόι.
Πάνω από την είσοδο, στη νότια πλευρά του κτιρίου, βρίσκεται ηλιακό ρολόι, έργο του Συρρακιώτη μηχανικού Λ. Κοντάκη. Στο κέντρο σχεδόν της πρόσοψης έχει ενσωματωθεί λιθανάγλυφος θυρεός, η κεντρική παράσταση του οποίου έχει εποξεσθεί.
Εσωτερικά, ελικοειδής σκάλα οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται νεώτερη κατασκευή κωδωνοστασίου. Ο πύργος αποτελεί επιβλητικό κτίσμα, σημείο αναφοράς και σύμβολο για την πόλη της Πρέβεζας.
Εσωτερικά, ελικοειδής σκάλα οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται νεώτερη κατασκευή κωδωνοστασίου. Ο πύργος αποτελεί επιβλητικό κτίσμα, σημείο αναφοράς και σύμβολο για την πόλη της Πρέβεζας.
Το 1798 Μετά την κατάληψη της πόλης από τον Αλή Πασά αφαιρέθηκε ο μηχανισμός και η καμπάνα του ρολογιού για να τοποθετηθούν στην κύρια πύλη του κάστρου των Ιωαννίνων.
Το 1865 με επιμέλεια του Οσμάν Εφέντη και με χορηγία των Μοτροπολίτη Άρτης & Πρεβέζης Σεραφείμ Χασάν Αγά, Π. Λουτρόπουλου, Αθ. Αθανασιάδη, Σπ. Καραμάνη και Αφών. Π. και Κ. Μαμμάτη, παραγγέλθηκε στον έμπορο Χασσάπη της Τεργέστης και τοποθετήθηκε νέος μηχανισμός ρολογιού.
Το 1884 η γειτονιά όπου βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού ονομάζεται ήδη «Ωρολόγιον». Ενώ το 1940 σταματά να λειτουργεί στα τέλη του χρόνου.
Το 1949 το κωδωνοστάσιο του Αγ. Χαραλάμπους, μετά την καταστροφή του από το σεισμό του 1948, μεταφέρεται στην κορυφή του Πύργου με κατασκευή προσθήκης και το 1954 δέχεται νέο μηχανισμό.
Το 1990 υλοποιείται μελέτη αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 200 τοποθετείται ηλεκτρονικός μηχανισμός λειτουργίας του ρολογιού.
Στις αρχές του 1913 πριν προστεθεί το καμπαναριό. Φωτογραφία E. Labranche . Αρχείο Ν.Δ. Καράμπελα.
Στο γρήγορο αυτό ταξίδι ξεκλέβουμε λίγο χρόνο να επισκεφτούμε το εσωτερικό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους, όπου για καλή μας τύχη συναντούμε το Δεσπότη πάτερ Δημήτριο που με τις δικές του πινελιές ζωγραφίζει στο χρόνο την ιστορία του ναού, το τέμπλο του οποίου είναι ένα πραγματικό αριστούργημα.
Όπως μας αναφέρει ο δέσποτας, ειδικοί πριν από καιρό είπαν πως η αξία του τέμπλου θα μπορούσε να εξοφλήσει το χρεός της Ελλάδας.
Οι τοιχογραφίες είναι επίσης επιμελημένες με μεγάλη ποικιλία χρωματικών συνδυασμών.
Το τέμπλο είναι τόσο επιβλητικό που δυσκολεύει την προσευχή με τους δράκοντες της σκέψης.
Η έξοδος είναι ακόμη πιο ανατριχιαστική από την είσοδο.
Ένα πεντακάθαρο μπλέ περιμένει στην είσοδο να μας αποχαιρετήσει και να πάρει μαζί του ως ελεημοσύνη κομμάτι από τον ταραγμένο μας Νου.
Στην έξοδο από την πόλη συναντούμε τα απομεινάρια μιας σχολής οδήγησης
Μένει να αποχαιρετήσουμε την όμορφη αυτή πόλη με το life-spot που δεν είναι άλλο από την αγάπη δυο ηλικωμένων. Τα ασημένια τους μαλλιά μπροστά στο γκρίζο ουρανό της αμφιβολίας.
Ο δρόμος της επιστροφής μας φέρνει κατα λάθος στη πανέμορφη Λευκάδα.
Ένα προορισμό που θα μας απασχολήσει αργότερα...
Απρίλιος 2014
Πηγή κειμένου
επιγραφή Πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα».