Translate

Ugo Rondinone - nude




To μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε από τις 24 Μαϊου έως τις 12 Οκτωβρίου 2012 την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Ελβετού καλλιτέχνη Ugo Rondinone με τίτλο nude (γυμνό).
Η έκθεση παρουσίασε νέα του έργα, σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο και στο επίκεντρό της ήταν επτά νέα γλυπτά. 
Σας προσκαλούμε να κυλήσετε μέσα στις ζεστές σταγόνες του ιδρώτα της τέχνης, του χορού και του εφήμερου της ανθρώπινης ζωής.




To μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε από τις 24 Μαϊου έως τις 12 Οκτωβρίου 2012 την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Ελβετού καλλιτέχνη Ugo Rondinone με τίτλο nude. Η έκθεση παρουσιάζει νέα του έργα, σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο και στο επίκεντρό της ήταν επτά νέα γλυπτά.


Το λιωπύρι της πόλης ξεχνιέται ακαριαία στην είσοδό μας στο αίθριο του μουσείου, όπου τα τραπέζια μας γνέφουν για ένα σύντομο καφέ. Αρνούμαστε προσωρινά έχοντας αφεθεί στη δίψα των έργων που φιλοξενεί. 


O Rondinone επενέβη στις αίθουσες που φιλοξένησαν τα γλυπτά του, αλλάζοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία – το δάπεδο, τον φωτισμό, το χρώμα στους τοίχους και στην ορoφή – ώστε να δημιουργήσει το δικό του χαρακτηριστικό, ονειρικό περιβάλλον. Ένα τοιχίο χώρισμα τοποθετημένο στην πρώτη αίθουσα, απομονώνει τον κόσμο αυτόν από την καθημερινότητα. 


Ο φωτισμός από νέον και μια εγκατάσταση σε lightbox, δίνουν ένα «ήσυχο» φώς που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια ατμόσφαιρα ουδέτερη, σε μια αίσθηση πέρα από το χρόνο και το χώρο.




Επτά γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους κατοικούν στο χώρο. Οι φιγούρες εμφανίζονται σε χαλαρές στάσεις ήρεμης ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους. 



Με αρθρώσεις σαν τις κούκλες που βρίσκουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι μορφές αυτές είναι εξαιρετικά λεπτομερείς καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα. 




Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις, ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση.





 Ο ίδιος ο Rondinone εξηγεί πως για τα συγκεκριμένα έργα επέλεξε ως μοντέλο νέους χορευτές, που βρίσκονται στο απόγειο της δυναμικής τους και σωματικής τους διάπλασης , ώστε να τονίσει την αντίθεση με τις επιλεγμένες στάσεις χαλάρωσης που σχηματίζουν τώρα τα σώματα αυτά. 



Όμως γιατί ξεκουράζονται; Από τι; Ίσως από τη ζωή; Και είχαν ποτέ δική τους ζωή οι φιγούρες αυτές; Στο Μουσείο κυκλαδικής τέχνης όπου τα ειδώλια της μόνιμης συλλογής του που χρονολογούνται στην 3η π.Χ χιλιετία, παραμένουν γαλήνια και αινιγματικά ,



οι αναπαυόμενες μορφές του Ugo Rondinone καλούν το θεατή να αναλογιστεί την εξέλιξη της παραστατικότητας διαμέσου των αιώνων, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα υπαρξιακά ερωτήματα στις διάφορες περιόδους. 


Συνδυάζει ποικίλες αναφορές, από τα στοιχεία pop στους πίνακες με τις ρίγες και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του ’60 στα ζωγραφικά έργα-στόχους μέχρι τον μελαγχολικό ρομαντισμό στα τοπία με σινική μελάνη. Οι αινιγματικές του συνθέσεις από χυτούς κορμούς ελιάς, οι υπερμεγέθεις εκδοχές των κινέζικων scholar rocks και οι μεγάλοι λαμπτήρες από χρωματισμένο κερί συνδυάζουν μνήμη και φαντασία για να δημιουργήσουν ονειρικές, μελαγχολικές εγκαταστάσεις. 

Συχνά χρησιμοποιεί την ανθρώπινη φιγούρα στη δουλειά του για να διερευνήσει τις διαδικασίες με τις οποίες η παραστατική γλώσσα παράγει και μεταφέρει πολιτιστικά νοήματα. 





Οι «ανήσυχες» εγκαταστάσεις του καλούν το θεατή να αναλογιστεί το εφήμερο της ανθρώπινης ζωής . 

Σαν το κερί λιώνει η σκέψη μπροστά στην τέχνη,
όποια και να είναι αυτή.



Αφήνοντας τη ηνία στη φαντασία να οδηγήσει τον κάθε ένα μας,
σε αυτό που πραγματικά Είναι.



Τότε απελευθερωμένοι από τις στερεότυπες θύρες και τα τυπικά,
ανοίγουμε το δρόμο για μια πιο καθαρή και υγιή ύπαρξη.

Μέσα από πολλαπλούς ανεπαίσθητους, αλλά εξαγνιστικούς "θανάτους".


Μηνύματα που επεξεργάζονται οι φύλακες των "μοντέλων",
σε μια απαλή συζήτηση.

Τα μοντέλα παραμένουν ατάραχα, δίνοντας βοήθεια με την κέρινη σιωπή τους.


Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη


Ο Ugo Rondinone γεννήθηκε το 1964 στο Brunnen της Ελβετίας από Ιταλούς γονείς και ζει στη Νέα Υόρκη. 
Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ποιητική και ατμοσφαιρική δουλεία του στην οποία χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, μεταξύ των οποίων ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. 

Ο Rondinone τείνει να δημιουργεί σε σειρές, επιλέγοντας ένα μέσο και ένα θέμα το οποίο κατόπιν διερευνά σε πολλαπλές παραλλαγές.

(Φωτογραφία του Ugo Rondinone από Christian Schoppe)


Eπιστροφή λοιπόν στην αγκαλιά του τραπεζιού που με το βασιλικό του μας προσκαλεί για ακόμη μια φορά να καθίσουμε και να ξεχαστούμε σε ένα καλοκαιρινό αλλά δροσερό γεύμα στο αίθριο του μουσείου. 

Θερμές ευχαριστίες στη Μαίρη Βασιλοπούλου για ακόμα μια πρότασή της, και τη πλούσια φιλοξενία της.

  Ιούλιος   2012

Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.

Πηγή
Ενημερωτικό φυλλάδιο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης